Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

První mezinárodní svatba u věží Temelína

V sobotu 8. srpna se na ostrůvku v parku pod zámečkem Vysoký Hrádek uskutečnila první mezinárodní svatba. Své ano si zde řekla Čchi-Tching Jü z Tchajwanu s Jiřím Koubkem, který má trvalé bydliště v obci Temelín. „Pro mě je to první mezinárodní svatební obřad. Před lety takový obřad vedl můj předchůdce přímo na úřadě v obci Temelín, když nevěsta byla z Indie,“ říká oddávající starosta Petr Macháček.

Mezinárodní obřad znamená pro úřad náročnou přípravu. „Především nevěsta musela dodat celou řadu oficiálně přeložených dokumentů k narození, bydlišti, která jsou potřeba podle českého právního řádu. Tato příprava začala již před čtyřmi měsíci,“ upřesňuje starosta. Vlastní obřad musel být i tlumočen.

Snoubenci se seznámili na Tchajwanu, kde studovali podobný doktorandský program. V současnosti na Tchajwanu i žijí. „Já mám již studium za sebou a pracuji v místní akademii věd, moje manželka ještě studuje. Do budoucna však plánujeme usadit se tady v České republice. To ovšem do značné míry bude záviset na dostupnosti pracovních příležitostí,“ říká Jiří Koubek.

Svatbu začali snoubenci podrobněji pánovat zhruba před půl rokem, ale místo si vybrali již loni na podzim. „Je to značně neobvyklé místo, navíc v místě mého trvalého bydliště,“ doplnil ženich, který se netají ani svým názorem na využívání jaderné energetiky. „Obecně jadernou energetiku podporujeme. Ovšem mělo by se více investovat do výzkumu na využití použitého paliva. Nelze skladovat jaderný odpad s tím, že se za 50 let pro jeho uložení či využití najde nějaké řešení,“ říká za novomanžele Jiří Koubek.

Mezinárodní svatba byla letos sedmým svatebním obřadem a celkově již 74.

Foto Václav Brom

Štítky svatba, Temelín, Jiří Koubek, Tchaj-wan, Petr Macháček, Indie, Vysoký hrádek, Akademie věd České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První mezinárodní svatba u věží Temelína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.