Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Za vyschnutím Pramenů Vltavy prý stojí ucpaný přívod

Za vyschnutím přítoku k Pramenům Vltavy u Kvildy na Prachaticku nestálo pouze extrémní sucho, ale ovlivnil to ucpaný přívod vody a narušená vodoteč. Včera to řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Symbolickým místem pro Prameny Vltavy je studánka a tu napájí právě umělý přívod. Minulý týden do studánky přestala proudit voda. Starosta Kvildy Václav Vostradovský řekl, že situace na Šumavě ohledně nedostatku vody však zůstává špatná. Podle Dvořáka bude ucpaná roura pravděpodobně pročištěna. Celou věc komplikuje i fakt, že se zdroj vedoucí k Pramenům Vltavy nachází v přísně chráněné první zóně národního parku. "Samozřejmě, že se na současné situaci podepsalo i extrémní sucho, které zavinilo znatelný pokles spodní hladiny," uvedl Dvořák. Řekl, že suchý les v okolí Pramenů Vltavy však za úbytkem vody nestál. Podle něj odumřelé stromy nespotřebují tolik vody jako stromy v plné vegetaci. Suchý les je následkem kůrovcové kalamity, která Šumavu zasáhla po orkánu Kyrill v roce 2007.

Situace u Pramenů Vltavy je však podle starosty Kvildy Václava Vostradovského nyní ještě horší než minulý týden. Uvedl, že voda ze studánky stále ubývá. "V oblasti celého prameniště Vltavy běžně stéká několik potoků a nyní jsou ta místa suchá," řekl starosta. Dodal, že na některých místech v okolí Kvildy vysychají menší slatě a rašeliniště. "Sucho má na současnou situaci velký vliv. Navíc nám tady ještě nezačalo pořádně pršet, takže ten stav se nijak nemění," řekl Vostradovský. Prameny Vltavy patří mezi turisticky nejatraktivnější místa Šumavy. Vede k nim turistická a cyklistická trasa a v zimě stopy pro běžecké lyžování. Nachází se zhruba sedm kilometrů od Kvildy, do níž každý rok přijede několik stovek tisíc návštěvníků.

Zdroj: ČTK
Foto: commons.wikipedia.org

Štítky Pramen Vltavy, Kvilda, Jan Dvořák, Šumava, okres Prachatice, Národní park Šumava, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vyschnutím Pramenů Vltavy prý stojí ucpaný přívod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.