Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kdo je zodpovědný za černou skládku v Hůrách?

Nedávný požár černé skládky u obce Hůry dovedl Budějckou Drbnu k zamyšlení, jak může takhle velká černá skládka několik let žít vlastním životem stranou zájmů vlastníků. Jaká je tedy situace v Hůrách, kdo je vlastníkem dotčených pozemků a mají se o černé skládky starat obce?

Skládka se rozkládá na několika parcelách a dle aktuálního stavu katastru nemovitostí tyto patří soukromým vlastníkům, Ministerstvu obrany a dalším státním subjektům. Není v možnostech státu kontrolovat a spravovat všechny své pozemky, nicméně tím nelze ignorovat jejich povinnost k nakládání se svým majetkem. Kdo tedy nese vinu? Obec, v jejímž katastru se skládka nalézá nebo snad kraj, či vlastník pozemku? Na všechny tyto „podezřelé“ se Budějcká Drbna obrátila a zkusila zjistit do čí agendy správa spadá.

ČTĚTE TAKÉ: Hasiči bojovali s požárem skládky v Budějcích, pozemek patří mimo jiné i ministerstvu obrany

Prvně se Budějcká Drbna zeptala starosty obce Hůry Jiřího Borovky, jestli o skládce obec věděla a proč jí případně nezklikvidovala.

„O skládce jsme věděli už dlouho a o likvidaci jednalo i minulé vedení. Zbyla v našem katastru po podnikatelském subjektu, jehož činnost byla před přibližně 10ti lety ukončena, a který se dřív uskladňováním odpadků zabýval. Od té doby máme se skládkou problém, ale bohužel nebylo v naší moci jí zlikvidovat. Samotnou likvidaci by obecní kasa neutáhla a zrovna před 14ti dny, tedy těsně před požárem, jsem seděl s hejtmanem kraje a o skládce jsme se bavili.“ řekl Borovka.

Druhým adresátem našich otázek bylo vedení Jihočeského kraje.

Kraj k likvidaci skládky nemá kompetence. I přesto ale hledáme případné cesty, jak obci s likvidací skládky pomoci. Hejtman se se starostou setkal a obec by měla zpracovat projekt na odstranění této zátěže. Jihočeský kraj se pak obrátí na ministerstvo životního prostředí pro získání finančních prostředků na samotnou likvidaci skládky.“ komentoval současný stav mluvčí Jihočeského kraje Radek Šíma. Určitá pomoc zde od kraje je, nicméně to pořád nevysvětluje, kdo se o skládku měl postarat v první řadě.

Tuto odpověď mohl zodpovědět mluvčí Ministerstva obrany Petr Medek, které je jedním z vlastníků pozemku, na kterém se skládka rozprostírá.

Ministerstvu obrany patří jen malá část pozemků v postižené oblasti, cca polovina patří do katastru obce Hůry a další část zhruba osmi subjektům. Pozemky všech vlastníků byly na základě smlouvy v roce 2004 pronajaty firmě, která se zabývala nakládáním s odpadem a povolení ke zřízení skládky vydal Jihočeský kraj. Odpad byl vlastnictvím firmy Profiakont s.r.o., na kterou byl v roce 2007 vyhlášen konkurz. Po jeho skončení však soudem nebyl pro zbylý majetek jmenován likvidátor, odpad se tedy stal věcí tzv.nalezenou a povinnost likvidace přešla na obec.

Po zániku firmy Profiakont s.r.o. tedy přešel odpad na obec Hůry a roztroušené vlastnictví jednotlivých pozemků tomu nepomohlo.

Vzhledem k dlouhodobě nevyřešené situaci v oblasti majetkoprávních vztahů, kdy se skládka nachází na pozemcích více majitelů, nebylo ze strany MO reálné dosáhnout samostatného vyklizení skládky. Na skládce byly prováděny pravidelné kontroly a instalovány cedule "Vojenský prostor-vstup zakázán", aby se zamezilo dalšímu rozšiřování skládky.“ doplnil Medek.

Armáda České republiky na místo posléze vyslala vojáky a techniku 15. ženijního pluku na pomoc s likvidací požáru. O dalším postupu a řešení situace bude rozhodnuto po vzájemné dohodě všech zainteresovaných subjektů.

Zdá se tedy, že stačilo, aby firma Profiakont skončila svou činnost, soud nejmenoval likvidátora a vše najednou spadlo do klína obci Hůry. S požárem je ale spojená i škoda na životním prostředí, kdo uhradí tu? Na místo požáru vyjela inspekce životního prostředí, což komentoval ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP České Budějovice, Vladimír Jiráček.

„Česká inspekce životního prostředí na místě byla jak po vzniku požáru, tak i následující den a spolupracovala s příslušnými orgány státní správy (Hasičský záchranný sbor, Krajský úřad Jihočeského kraje, Magistrát města České Budějovice) - hodnotilo se nebezpečí zasažení povrchových a podzemních vod, možnosti zabezpečení skládky i samotných odpadů, které tam jsou.
Situace s pokutami je ale poněkud zamotaná: „ČIŽP může ukládat pokuty pouze subjektům, které existují. V tomto případě byla firma Profiakont s.r.o., která odpady navezla, dne 2.10.2013 vymazána z obchodního rejstříku, takže ČIŽP nemá s kým jednat. Vzhledem k tomu, že v průběhu konkurzního řízení byly naskladněné odpady vyjmuty z konkurzní podstaty a o jejich dalším osudu nebylo nijak rozhodnuto, tak k dnešnímu dni není znám vlastník těchto odpadů.“ doplnil Jiráček.

Závěrem se tedy zdá, že veškerá starost o to co se se skládkou bude dít, je na obci. Jak má ale obec s 530 obyvateli zajistit likvidaci tak velké skládky, která zůstala po firmě, jejíž činnost byla ukončena? Možným řešením do budoucna by mohlo být povinné složení kauce provozovatele skládky, která by v případě vstupu do likvidace, insolvence či vzniku škody na životným prostředí pokrývala náklady. V tuto chvíli je původní viník, firma Profiakont s.r.o., z obliga, pokutu nedostane nikdo a omluvu taktéž.

V případě Hůr se již daly věci do pohybu, stačilo k tomu 8 let a jeden požár.

Víte o dalších černých skládkách, které se v okolí Českých Budějovic nalézají? Napište mi to.

Autoři

Štítky černá skládka, Hůra, pozemek, požár, Drbna.cz, Ministerstvo obrany České republiky, Jihočeský kraj, České Budějovice, Česká inspekce životního prostředí, Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo je zodpovědný za černou skládku v Hůrách?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.