Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Muzikoterapie pomáhá i v budějckém Auticentru

Že hudba léčí, je fakt, který je známý už dlouhá staletí. Někomu je dobře u Beethovena, jinému u Led Zeppelin... Víte však, že existuje živé vytváření hudby a jeho cílené použití, které se nazývá muzikoterapie? V Budějcích ji využívají například v Auticentru a uživatelé jsou z ní nadšeni.

„Před časem jsme pořídili harmonizační lůžko, na které máme jen samé pozitivní ohlasy. Celé to funguje tak, že muzikoterapeutka hraje na struny, kterými je lůžko opatřeno. Vibrace, jež hraní způsobuje, se přenáší do těla uživatele, který se cítí uvolněný, zklidněný. Celkově lůžko snižuje napětí a napomáhá k navázání kontaktu s uživatelem,“ zmínila pracovnice v sociálních službách Ludmila Gebeltová.

Místnost, ve které je harmonizační lůžko umístěno, je malá a bez oken. Důvod je jednoduchý - klient se tak soustředí skutečně jen na hudbu vytvářenou muzikoterapeutem a může ji vnímat všemi smysly. Lůžko je ze smrkového a javorového dřeva a po obou stranách je opatřeno 45 strunami. Rezonanční terapie není nic nového, vychází ze zkušeností, které jsou známy již celá tisíciletí.

Průběh terapie

Jak muzikoterapie v Auticentru probíhá? Je realizována podle potřeb jednotlivých uživatelů.

Zvláště u osob s autismem, které nemluví, nekomunikují či mají potíže s koncentrací, musí být odstraněny všechny rušivé elementy. Díky harmonickým zvukům a vytvářené melodii u nich mnohdy dochází k navázání očního kontaktu s terapeutem a prvním známkám komunikace. „Pomocí hry se zvuky a tóny se rozvíjí sluchové vnímání. U některých osob s autismem je hudba a harmonické tóny jednou z mála možností, jak s nimi navázat kontakt,“ uvádějí pracovníci Auticentra.

Harmonizační lůžko je využíváno pro individuální muzikoterapii. U osob s autismem, které dokážou spolupracovat ve skupině je realizována aktivní skupinová muzikoterapie, při níž se tyto osoby zapojují do činnosti. Při terapii jsou využívány lidové a tradiční nástroje vyrobené především z přírodních materiálů, např. africké bubny djembe, bonga, chřestidla, zvonkohry a mnoho dalších. Hra na ně nevyžaduje velké schopnosti, ale má dostatečné účinky a přináší potěšení. Osoby s autismem zapojují své tělo, projevují emoce, navazují kontakt s druhými, zkrátka aktivně se na terapii podílejí.

Jak při individuální tak při skupinové muzikoterapii hraje terapeut nejen na hudební nástroje, ale využívá i světelné efekty, smyslové pomůcky apod. „Osoby s autismem se většinou s nástrojia pomůckami seznamují postupně, neboť na nové věci mnohdy reagují negativisticky a trvá delší dobu, než jsou schopné s věcí pracovat. Při terapii je využíván vizuální doprovod či obrázkové písničky pro lepší pochopení mluveného slova a situací,“ sděluje muzikoterapeutka a dále dodává: „Skupinové muzikoterapie se účastní osoby s autismem, které jsou schopny vydržet delší dobu v kolektivu a v určité míře dokážou spolupracovat s muzikoterapeutem či asistentem. Při skupinové muzikoterapii je nezbytná přítomnost asistentů, kteří pomáhají při udržování pozornosti osob s autismem, při změnách činností nebo v případě potřeby odejdou s uživatelem z místnosti.“

Auticentrum

Auticentrum, o. p. s. je nová nezisková organizace, která v jihočeské krajské metropoli poskytuje od 1. ledna letošního roku sociálně aktivizační služby pro osoby s autismem. Každý týden ji navštěvuje zhruba 50 uživatelů. Auticentrum sídlí v areálu ZŠ a ZUŠ Bezdrevská a své služby poskytuje v týdnu od pondělí do čtvrtka.

Cílovou skupinou jsou osoby s poruchou autistického spektra a jinou pervazivní vývojovou poruchou ve věku od 1 roku do 45 let.

Štítky muzikoterapie, hudba, autismus, Ludwig van Beethoven, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzikoterapie pomáhá i v budějckém Auticentru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.