Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Návrat do Hůr: Opravdu pochybili soukromí vlastníci pozemků?

Od požáru černé skládky v Hůrách uplynul nějaký čas a dalo by se říct, že se věci uklidnily. Po vydání článku „Kdo je odpovědný za černou skládku v Hůrách?“ tomu ale tak nebylo a Budějcká Drbna dostala telefon od vlastníka části pozemků pod již zmíněnou skládkou, který se proti zveřejněným informacím ohradil.

Budějcká Drbna by se ráda touto cestou omluvila a doplnila informace, o kterých během psaní výše uvedeného článku nevěděla. Dle vyjádření Ministerstva obrany České republiky skrze jejího mluvčího Petra Medka došlo v roce 2004 k podepsání nájemních smluv, které měly firmě Profiakont zajistit možnost užívání pozemků.

ČTĚTĚ TAKÉ: Kdo je zodpovědný za černou skládku v Hůrách?

Tato informace byla dementována právním zástupcem paní Jany Wohlschlägerové a pana Jiřího Sukdola, JUDr. Annou Dvořákovou. „Dle názoru klientů i názoru mého vás mluvčí ministerstva obrany Petr Medek špatně informoval, neboť ani v roce 2004, ani nikdy jindy, moji klienti s korporací Profiakont žádnou smlouvu, která by ji opravňovala k užívání pozemků, neuzavřeli,“ sdělila Budějcké Drbně Dvořáková.

Wohlschlägerová a Sukdol žádnou smlouvu nepodepsali a zřejmě ji tedy podepsalo jen samotné ministerstvo. Problém se skládkou se ale táhne ještě dál a již zmínění vlastníci se proti skládce a i samotnému uložení odpadu na jejich pozemku bránili žalobou. Tu jejich jménem podala Dvořáková v roce 2006 k soudu a výsledkem byl pravomocný rozsudek, kterým bylo korporaci uloženo vyklidit pozemky vlastníků ve lhůtě jednoho měsíce od právní moci rozsudku. Korporace svou povinnost nesplnila, a i když měla poté teoreticky následovat exekuce, nebylo ji s ohledem na konkurz korporace možné provést. Náklady na odstranění odpadu byly podle správce v hodnotách milionů a tím skončily právní možnosti soukromých vlastníků domoci se svého práva.

Podobně skončilo i snažení České inspekce životního prostředí, která zahájila s firmou správní řízení o vyklizení pozemků. Výsledek byl ovšem s ohledem na konkurz korporace stejný jako pokus o zjednání nápravy vlastníky skrze právního zástupce.

Autoři

Štítky pozemek, černá skládka, Hůra, Anna Dvořáková, korporace, Drbna.cz, Ministerstvo obrany České republiky, Česko, Česká inspekce životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrat do Hůr: Opravdu pochybili soukromí vlastníci pozemků?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.