Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Blíží se první Evropský den sběru baterií

Ve středu 9. září oslaví Evropa vůbec poprvé den recyklace baterií. Vyhlásila jej evropská asociace Eucobat, která reprezentuje organizace pro zpětný odběr baterií v 13 evropských zemí. Jejím členem je i česká nezisková organizace Ecobat. Symbolickým dárkem k svátku přispěla i Jaderná elektrárna Temelín.

„Jen v loňském roce jsme k recyklaci odevzdali 270 kilogramů použitých baterií. Z toho bylo následným zpracování získáno 175 kilogramů kovového materiálu, který bude možno opět využít. Zjednodušeně řečeno, je to jako bychom odevzdali 11 tisíc tužkových baterií, i když vyhazované baterie byly různé,“ uvedl Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín Skupiny ČEZ.

Nejčastěji se v kontejnerech objevovaly tužkové baterie. Narazit šlo například i na staré baterie z mobilních telefonů. Za svůj přístup získala elektrárna od společnosti Ecobat ekologický certifikát. V Temelíně je baterie možno třetím rokem odkládat do dvanácti speciálních kontejnerů. Ty zdarma rozdává právě nezisková organizace Ecobat.

„Přestože množství odevzdaných baterií v České republice každoročně roste, za jinými evropskými zeměmi stále zaostáváme. Každý rok se dostane u nás k recyklaci asi třetina baterií. V Rakousku, Belgii nebo Švédsku se daří zpětně odebírat více než 50 procent, ve Švýcarsku dokonce přes 70 procent všech baterií dodaných na trh,“ porovnání úspěšnost zpětného odběru Petr Kratochvíl, ředitel společnost Ecobat.

Podle údajů sdružení Ecobat se v průměru v české domácnosti nachází 49 baterií, z toho osm použitých. To představuje více než 5 tisíc tun baterií. „Ty čekají na to, až je vrátíme k recyklaci. Problém tedy nespočívá v tom, že by občané zahazovali použité baterie do směsného odpadu, ale že použitým bateriím málokdo z nás věnuje alespoň minimální pozornost a ty se pak jen hromadí, místo aby se opět využily,“ vysvětlil Kratochvíl.

V Jihočeském kraji bylo za první polovinu letošního roku předáno k recyklaci 31 tun baterií.

Štítky recyklace, Jaderná elektrárna Temelín, Evropa, ČEZ, Česko, Švýcarsko, Rakousko, Belgie, Švédsko, Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se první Evropský den sběru baterií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.