Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Krajský krizový štáb pokračuje ve cvičení. Zaměstnanci Jaderné elektrárny Temelín zastavili únik radioaktivních látek z I. bloku

Krizový štáb kraje na svém třetím jednání pokračoval ve středu 23. září v osm hodin v cvičném řešení následků mimořádné události v souvislosti s havárií na I. bloku v Jaderné elektrárně Temelín (ETE). Zaměstnanec ETE informoval přítomné o zastavení úniku radioaktivních látek. Na území Jihočeského kraje stále platí nouzový stav, opatření vlády byla rozpracována rozhodnutím hejtmana Jiřího Zimoly na konkrétní úkoly.

Složky IZS informovaly krizový štáb o připravovaných opatřeních k řešení mimořádné situace, zejména ohledně evakuace obyvatel z 13kilometrové zóny havarijního plánování.    

Zástupce Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) informoval o aktivaci výjezdových skupin, které vyrazily do terénu s úkolem vyhodnotit aktuální stav radiace na zasaženém území a případných evakuačních trasách. Obdobná opatření učinil i provozovatel ETE.

Aktuální situace při cvičení v ETE – cvičení Zóna 2015 

Hned ráno vyslal Temelín do okolí elektrárny své odborníky, aby provedli odběr vzorků vody, mléka, půdy, rostlin a vzduchu. Do Laboratoře radiační kontroly v Českých Budějovicích se vrátí kolem poledne. Celkem čtyři hodiny bude jezdit dvoučlenná posádka temelínských odborníků ve speciálně vybaveném vozidle po okolí elektrárny.  V obcích Dobšice, Litoradlice, Žimutice, Modrá Hůrka a Březnice budou odebírat vzorky půdy, rostlin, vody a vzduchu. V plastových nádobách je převezou k podrobnému rozboru do Laboratoře radiační kontroly v Českých Budějovicích.

Aktuální informace při cvičení od HZS JčK – cvičení Zóna 2015

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje (HZS JčK) vzhledem ke stále platné povinnosti ukrytí zabezpečuje nouzové přežití obyvatel v zóně havarijního plánování. Hasiči zajišťují dodávky pitné vody a potravin, jsou připraveni i na požadavky na dovoz pohonných hmot a poskytnutí osobních ochranných prostředků pro složky IZS zasahující v zóně. Na dnešním zasedání krizového štábu podal ředitel HZS JčK Lubomír Bureš dále zprávu o přípravě na evakuaci ze zóny. Jsou zkontrolovány evakuační trasy, v obcích s rozšířenou působností jsou zaktivována příjmová střediska. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje dnes ráno také vyslal do terénu jednotky požární ochrany předurčené k měření radiace v zóně havarijního plánování. Výsledky měření budou zpracovány k 10. a 14. hodině.

Aktuální informace při cvičení od ZZS JčK - cvičení Zóna 2015

Na ranním zasedání krizového štábu informoval ředitel Marek Slabý o činnosti Zdravotnické záchranné služby JčK (ZZS JčK) s tím, že pracuje ve standardním režimu. Došlo k posílení oblastních středisek České Budějovice a Tábor tak, aby byl zajištěn personál pro dekontaminační místa. V 13kilometrové zóně poskytují přednemocniční neodkladnou péči speciálně vyškolení pracovníci týmu. Aktivována jsou rovněž všechna čtyři vozidla pro řešení následků mimořádných událostí.

Aktuální informace při cvičení od PČR - cvičení Zóna 2015

Krajský policejní ředitel Miloš Trojánek informoval o připravenosti policistů k plánované evakuaci. Policisté soustavně dohlížejí na zákaz vstupu a vjezdu do 13kilometrové zóny v okolí elektrárny. Během uplynulých nočních hodin nezaznamenali policisté žádné snahy občanů o vstup do zóny ani zde nedošlo k narušení veřejného pořádku. Všechny připravené evakuační trasy jsou průjezdné. Policisté aktuálně spolupracují také s armádou.

Napsal Milan Nebesář

Štítky temelín, cvičení, Jaderná elektrárna Temelín, krizový štáb, Jihočeský kraj, Jiří Zimola, Hasičský záchranný sbor, plánování, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, elektrárna, České Budějovice, Marek Slabý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský krizový štáb pokračuje ve cvičení. Zaměstnanci Jaderné  elektrárny Temelín zastavili únik radioaktivních látek z I. bloku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.