Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

ZVVZ MACHINERY vyvinulo nový typ axiálního ventilátoru pro odvětrávání důlních štol

Akciová společnost ZVVZ MACHINERY vyvinula nový typ axiálního (osového) ventilátoru pro odvětrávání důlních děl, který jako první využívá společnost Severní energetická v Dole Kohinoor v Horním Jiřetíně. Právě na její popud nové řešení vzniklo poté, co firma získala povolení k dobývání hnědého uhlí ve svazích velkolomu ČSA. Ventilátory byly do provozu uvedeny letos v létě a nyní odvětrávají 1700 metrů důlních chodeb.

„Šlo o pilotní projekt, který může mít pro hornictví v této lokalitě nesporný význam. Povrchová těžba naráží na územní limity a řešení ve velkolomu ČSA se hledá i pro vytěžení zbytků zásob hnědého uhlí v závěrných svazích metodou chodbicování. Nemusí se tedy otevírat nákladná nová šachta pro hlubinný důl,“ vysvětluje Pavel Bočan z oddělení prodeje ventilátorů ZVVZ MACHINERY.

Speciální důlní ventilátory APH 1120 se od těch běžných liší především tím, že ventilátor má atypické uspořádání a je doplněn o prvky pro zajištění provozu v prostředí, v němž může nastat výbuch. Stejně netradiční je i umístění pohonu. Ten je místo do jádra ventilátoru umístěn až za jeho výfukovou část a s rotorem je propojen pomocí speciální hřídele a několika spojek. Ventilátory tedy splňují všechny požadavky na spolehlivý a bezpečný provoz v důlním prostředí. Díky své mobilitě je lze po vytěžení zásob uhlí přemístit z jedné lokality do další.

Závodní Dolu ČSA Antonín Kotrbatý oceňuje, že všechny požadavky byly beze zbytku splněny a technické problémy vyřešeny. „Ventilátory jsme obdrželi včas, ještě před proražením chodeb. Nyní ovětrávají na 1700 metrů chodeb bez jakýchkoliv problémů. Chod je tichý a bez vibrací,“ doplnil a ocenil perfektně odvedenou práci.

Při ní v ZVVZ pracovalo několik týmů, které řešily aerodynamiku a konstrukci ventilátoru. Součástí dodávky bylo také lutnové potrubí, kompenzátory a klapky, sloužící k odvětrání štol v místě ražby.

Nový produkt, zajišťující odvětrání důlních děl při dobývaní metodou chodbicování nebo metodou „pillar room“, umožňuje ZVVZ MACHINERY hledat zákazníky také v zahraničí, například v Srbsku, Černé Hoře či Turecku. V Česku je firma nyní jediným výrobcem, který může takový druh ventilátorů nabídnout. Už proto také registruje zájem dalších tuzemských hnědouhelných dolů.

Autoři

Štítky ventilátor, ZVVZ, České aerolinie, Severní energetická, Důl Kohinoor a.s., chodba, Horní Jiřetín, Důl ČSA, Turecko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ZVVZ MACHINERY vyvinulo nový typ axiálního ventilátoru pro odvětrávání důlních štol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.