Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Společnost META má úspěch a plánuje zaměstnat další Budějčáky

Ředitel společnosti META Svatopluk Hloušek odtajnil pár zajímavostí z již prakticky budějovické společnosti. Firma vyrábí a dodává hlavně regály do celého světa. V horizontu následujících dvou let se mohou uchazeči zajímat o více jak 20 volných míst.

Pane řediteli, představte společnost…
V České republice fungujeme se sídlem v Českých Budějovicích od roku 2000. Firmu META ale zastupujeme již od roku 1994, takže se dá říct, že na českém trhu jsme 21 let. Od roku 2004 jsme se s naší matkou v Německu dohodli, že spustíme v Budějovicích výrobu. Pronajali jsme si první prostory a od té doby jsme druhý výrobní závod Mety, kterou ve světě má.

Na co se specializujete?
Vyrábíme regály a ocelové konstrukce, které vyvážíme přes naší matku do celého světa. Základ je Evropa, ale už jsme dělali věci i do Arabských emirátů nebo do USA. Náš záběr v exportu je velký. Dále také realizujeme sklady u našich zákazníků.

Kolik procent tvoří export?
Na vývoz jde přibližně 90 procent výroby.

Nedávno jste otevřeli zcela novou halu…
Deset let jsme byli v bývalém areálu, což nám nevyhovovalo posledních asi pět let. Technologie jsme převzali částečně z Německa a chtěli jsme tvořit nové investice. Výroba se nám rozjela dobře, což je samozřejmě plus nejen pro zaměstnance, ale pro celé Budějovice. Do prostředí, ve kterém jsme se ale nacházeli, jsme nemohli investovat. Byla tam prašnost, špatné podlahy a další problémy. Už někdy v roce 2008 jsme se rozhodli, že postavíme novou halu. Krize nám udělala ale čáru přes rozpočet a k myšlence jsme se mohli vrátit až v roce 2012. V roce 2013 jsme začali jednat o koupi pozemku a jednat s úřady. Zajímavostí je, že rok a půl trvalo jednání s úřady, než jsme se dostali ke stavebnímu povolení. Od výkopu jsme se pak stěhovali za devět měsíců. V porovnání soukromé a státní sféry jde o zajímavý, ale hodně smutný pohled…

Přibližte novou halu.
Postavili jsme si moderní prostory, které odpovídají jedenadvacátému století. Čili i investice do technologií byly možné. Máme zcela novou práškovou lakovnu, která je v jižních Čechách nejmodernější. Tato investice byla kolem 20 milionů korun. Díky tomu máme rychlejší postupy a hlavně vyšší kvalitu.

Bylo těžké se na trhu udržet 15 let?
Činný jsme i na Slovensku, takže mohu říct, že v součtu obou zemí to není nic jednoduchého. Pořád se objevují nové firmy, které se snaží na trhu prorazit cenou. My naopak díky výrazně vyšší kvalitě ale nejsme nejlevnější. V regálech máme sice obrovský záběr, ale ani tak pozici na trhu jednoduchou nemáme.

Už jste zmínil, že vaše matka je v Německu. Nebáli jste se, že si stáhne výrobu k sobě?
To ne. Tohoto jsme se nebáli nikdy. Přiznám se, že první tři roky byly krušné, ale během nich jsme je dokázali přesvědčit, že dodáváme vysokou kvalitu za přijatelné ceny. Naopak oni nás podpořili v tom, že chtějí dělat více a náš plán na další roky je v razantních nárůstech. Nikdy ani nedošlo na myšlenku, že by se výroba u nás zrušila.

Jaké máte obraty?
Poslední roky stabilně 160 - 180 milionů.

Představte vizi do dalších let.
Pro Budějovice může být zajímavé, že chceme růst jak obratově, tak hlavně i personálně. Chtěli bychom v nové hale mít dvousměnný provoz. To znamená, že ze současných 55 zaměstnanců bychom se měli posunout na 80. Mělo by se jednat o horizont dvou let.

Zákazník se u vás dočká i kompletní 3D vizualizace nabídky, že?
Ano. To nám samozřejmě pomáhá, ale hlavně díky pozici 15 let na trhu máme okruh stálých zákazníků, kteří se k nám vrací. Věřím, že cítí, že jsou v dobrých rukách. U nových zákazníků, které potřebujeme přesvědčit, že jsme tím správným partnerem, se snažíme používat zkušenosti a všechny naše technologie, mezi které právě patří i počítačové animace.

Plánujete v budoucnu kromě regálů a ocelových konstrukcí i další sortiment?
Zatím o rozšíření výroby směrem k novému sortimentu nemíříme. Snažíme se orientovat na zákazníky, kterým musíme dodat požadované. Budeme se snažit současné výrobky inovovat, zkvalitňovat, ale také cenově zvýhodňovat.

Pro představu… můžete říct, jak dlouho by od první schůzky trvala samotná realizace skladových regálů pro obchoďák Globus?
Když se budeme bavit o ploše, jako má Globus, tak od objednávky po začátek montáže je to přibližně pět až šest týdnů, protože vše se dělá na zakázku. Samotná montáž by nám pak trvala tři týdny. Takže od objednávky do předání díla by to bylo osm až devět týdnů.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky regál, České Budějovice, Německo, výroba, investice, Globus, Česko, Evropa, USA, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společnost META má úspěch a plánuje zaměstnat další Budějčáky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.