Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Protipovodňové opatření na Malši prý zničí krajinu v okolí řeky

Českobudějovické občanské sdružení Malše a občanská iniciativa Zachraňme Malák nesouhlasí s řešením protipovodňového plánu řeky Malše, jak ho navrhlo město. Projekt je podle aktivistů zastaralý a nevychází z aktuálních údajů. Jeho uskutečnění by prý zničilo park, který se nachází v blízkosti Malého jezu a je pro České Budějovice významnou rekreační lokalitou.

Zastupitelé města původně chtěli o projektu hlasovat na svém čtvrtečním zasedání, ale nakonec bod z programu pravděpodobně stáhnou.

"Objevují se nové skutečnosti, nové připomínky a nová data," řekl náměstek primátora Petr Holický. Zástupci sdružení Malše a občanské iniciativy Zachraňme Malák argumentují například tím, že protipovodňová opatření vycházejí z údajů z roku 2004. "Tento model však doznal v posledních letech tolik zásadních změn, že realizovat protipovodňová opatření podle projektu lze bez nadsázky označit za svévolné poškozování životního prostředí," uvedl na tiskové konferenci Tomáš Mráz ze sdružení Malše a občanské iniciativy Zachraňme Malák.

Aktualizovaný výpočet podle něj ukazuje třeba fakt, že hladina řeky je o 30 až 50 centimetrů níže, než ukazoval dříve stanovený model. Město si kvůli projektu objednalo posudek, který původní postup doporučuje. "Posudek obsahuje celou řadu chybných údajů a nepodložených tvrzení," uvedl Mráz. Náměstek Holický na to uvedl, že je "otázkou, nakolik jsou nová data
relevantní."

Okolnosti možné úpravy lokality v blízkosti Malého jezu město řeší už několik let. Protipovodňová opatření mají obyvatele, kteří žijí u Malše, ochránit i přes stoletou vodou.

Autoři

Štítky malák, Malše, protipovodňová ochrana, projekt, České Budějovice, Tomáš Mráz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protipovodňové opatření na Malši prý zničí krajinu v okolí řeky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.