Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Armáda a policie cvičily, jak ochránit Temelín

Téměř dvě stovky lidí se včera zapojily v Temelíně do nácviku postupu při narušení bezpečnosti jaderné elektrárny. Několik cvičných zásahů vyvrcholilo simulovaným útokem na ostrahu Temelína. Akce se účastnilo zhruba 100 členů armády, 20 policistů a 60 zaměstnanců elektrárny.

„Z komínů se kouří, elektrárna stojí, takže vše dobře dopadlo,“ řekl novinářům s nadsázkou po konci akce ředitel Krajského vojenského velitelství České Budějovice Vladimír Pešek.

Za armádu se nácviku účastnili členové aktivních záloh. „Smyslem těchto cvičení není ukázat pouze to, že jsme schopni ochránit tento objekt, ale jde také o to, abychom získali poznatky pro další výcvik tohoto typu,“ uvedl plukovník generálního štábu Jaroslav Sejpka.

Nacvičovalo se mimo areál jaderné elektrárny, na příjezdové komunikaci k objektu. „Naším úkolem bylo především poskytnout armádě logistickou podporu,“ uvedl ředitel Bezpečnosti elektráren ČEZ Bohdan Zronek.

Dodal, že se jednalo v rozsahu o největší cvičení společnosti. „Vychází z doporučení Evropské komise a také ze zkušeností a z návrhů na opatření po událostech v jaderné elektrárně Fukušima. Bereme tuto akci jako zvýšení připravenosti na řešení málo předvídatelných událostí,“ konstatoval Zronek.

Temelín je elektrárna s největším instalovaným výkonem v Česku. Na domácí spotřebě se Temelín podílí dvaceti procenty. Od začátku roku elektrárna vyrobila 9,529 miliardy kilowatthodin elektřiny. Letos má v plánu do energetické sítě dodat 15,388 miliardy kilowatthodin elektřiny.

Zdroj: ČTK

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, cvičení, narušení bezpečnosti, Temelín, elektrárna, armáda, jaderná elektrárna, Vladimír Pešek, ČEZ, Evropská komise, České Budějovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armáda a policie cvičily, jak ochránit Temelín  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.