Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Audit Dopravního podniku odhalil nehospodárnost

Forenzní audit v Dopravním podniku města České Budějovice podle nevládní neziskové organizace Transparency International odhalil vážné nedostatky v řízení podniku v letech 2007 až 2011 a z toho vyplývající nehospodárnost při zadávání veřejných zakázek.

Vedení města za ně nese politickou odpovědnost, a podle dosavadních zjištění by se mohlo jednat i o odpovědnost trestní. Agentuře ČTK to řekl právník Transparency International (TI) Petr Leyer.

„Audit byl zadán v roce 2010 a zpracován v roce 2011. Musím konstatovat, že jednotlivé zastupitelské kluby měly možnost seznámit se s jeho závěry, jak znám situaci v Českých Budějovicích, kdyby tam kdokoliv cokoliv našel, čím by mohl na někoho poštvat policii, tak už to dávno udělal,“ řekl primátor Juraj Thoma (HOPB).

Od roku 2006 stála v čele radnice koalice ODS, KDU-ČSL a SNK-ED v čele s Thomou, který se do primátorského křesla po odvolání vrátil na kandidátce OPB. V letech 2004 až 2011 byl Juraj Thoma předsedou představenstva Dopravního podniku.

Transparency International celou kauzu analyzuje a zjištění předá kompetentním orgánům. Současně čeká na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS). Dopravní podnik totiž odmítl TI poskytnout kopii auditu, ale Krajský soud v Českých Budějovicích následně rozhodl ve prospěch TI. Pak Dopravní podnik podal kasační stížnost a věcí se nyní bude zabývat NSS.

„Jedná se například o to, že jednu žádost o evropskou dotaci měli zpracovat zaměstnanci Dopravního podniku, přesto za stejnou zakázku vyplatil Dopravní podnik přes 2,5 milionu korun poradenské firmě,“ uvedl Leyer. Firma ve sledovaném období čerpala na projekty desítky milionů korun z Evropské unie.

Dopravní podnik podle šéfa dozorčí rady a zastupitele města Davida Slámy (HOPB) považuje závěrečnou auditní zprávu za obchodní tajemství. Zpracovatel odepřel udělit souhlas s jeho poskytnutím třetí osobě. „Celá řada doporučení, která audit navrhoval, byla v rámci řízení Dopravního podniku přijata,“ řekl Sláma.

Dokument podle vedení podniku neobsahuje takové skutečnosti, na základě kterých by mohla být vyvozována odpovědnost konkrétních osob za konkrétní porušení povinností. Zjištěné nedostatky nezakládají důvodné podezření pro následné stíhání konkrétních osob.

Podle primátorova prvního náměstka Miroslava Jocha (ČSSD) mělo vedení podniku města podněty auditu řádně prověřit. „Kdybych tam byl, určitě bych věci důkladně prověřil a mohl by jít i podnět na policii,“ řekl.

Jediným akcionářem Dopravního podniku je přitom město a rada koná v kompetencích valné hromady. „Kolega Joch a jeho kolegové z ČSSD, někteří z nich sedící v dozorčí radě a donedávna i v představenstvu, znají závěry auditu tři roky. Že pár týdnů před volbami najednou chce pan Joch podávat trestní oznámení, je opravdu směšné a zavání to strachem z férového předvolebního souboje,“ uvedl k tomu současný primátor Českých Budějovic Juraj Thoma, který je Jochovým rivalem v nadcházejících komunálních volbách.

Zdroj: ČTK

Štítky Dopravní podnik města České Budějovice, Transparency International, forenzní audit, Juraj Thoma, primátor, Miroslav Joch, České Budějovice, rada města, představenstvo, dopravní společnost, Petr Leyer, Nejvyšší správní soud České republiky, Občané pro Budě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alena Mucková

Hlavně, že všichni v dozorčích radách a jim podobní, berou tak nehorázné sumy za nicnedělání. Ihned tyto lidi vyhodit a vymáhat vrácení veškerých odměn....

Čtvrtek, 31. července 2014, 11:06Odpovědět

Audit Dopravního podniku odhalil nehospodárnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.