Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Budějčáci nejsou mimořádní? Cenu města nikdo nedostane

Poprvé získal Cenu statutárního města České Budějovice v roce 1998 Petr Uhlíř za vybudování Staročeského dvora v Krajinské ulici. Od té doby se však vedení magistrátu rozhodlo sedmkrát toto ocenění za výrazný a mimořádný počin nebo dílo nikomu neudělit. Naposledy tak učinilo letos.

Držitelem loňské Ceny města je spisovatel Jiří Hájíček, autor románu Rybí krev, který získal hlavní cenu ve výročních knižních cenách Magnesia Litera. Tentokrát se na radnici sešla pouze tři jména kandidátů na ocenění za uplynulý rok 2013.

Komise rady města a veřejnost radním navrhli spisovatele Milana Bindera za publikaci Technické památky Českých Budějovic a panelovou výstavu srovnávacích fotografií s názvem Když století městem proletí, která byla k vidění minulý rok na náměstí Přemysla Otakara II., dále Davida Jana Žáka za sepsání literární reportáže k původnímu textu Krále Šumava od Rudolfa Kalčíka z roku 1960, a posledním nominovaným byl divadelní soubor J. K. Tyl České Budějovice díky uspořádání 14. ročníku přehlídky amatérských divadelních souborů Budějovická Thálie.

„Rada města doporučuje zastupitelstvu neudělit Cenu statutárního města České Budějovice 2013, jelikož na základě hlasování nám nepřipadá žádný z navržených činů tak významný, aby si ocenění zasloužil. Milan Binder by měl dostat cenu za celoživotní dílo, než jednotlivý projekt, David Jan Žák byl favoritem vloni a Budějovická Thálie se nijak nevymyká každoroční činnosti tohoto divadelního souboru,“ vysvětlila postoj představitelů krajského města náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Opačného názoru než jeho kolegyně je radní Tomáš Bouzek: „David Jan Žák si za objektivizaci Krále Šumavy Cenu města zaslouží. V radě ale získal pouze pět hlasů, tudíž mu cena udělena nebude,“ dodal. Konečné slovo bude mít tento týden ve čtvrtek zastupitelstvo.

Držitel Ceny města má nárok na grafický list, finanční odměnu ve výši 50 tisíc korun a zápis do pamětní knihy města České Budějovice. Vzhledem k nízkému počtu nominací ale zřejmě v Budějcích nejsou lidé s mimořádnými počiny... nebo je chyba někde jinde?

Štítky Cena statutárního města České Budějovice, rada města, neudělení, České Budějovice, ocenění, divadelní soubor, Petr Uhlíř, David Jan Žák, Milan Binder, Jiří Hájíček, Rudolf Kalčík, Král Šumavy, Magnesia Litera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčáci nejsou mimořádní? Cenu města nikdo nedostane  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.