Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Budějčáci u radnice vzpomínají na Jana Palacha

Pietní místo s fotografií Jana Palacha, jeho posledním dopisem a svíčkami vytvořili před budějckou radnicí lidé, kteří si připomínají okamžik, kdy se tento student na Václavském náměstí v Praze sám zapálil. Právě dnes totiž od této významné události našich dějin uplyne 45 let.

„Budeme rádi, když se ke vzpomínce přidá více lidí. Na tak statečné činy by se nemělo zapomínat,“ řekl ve středu večer Budějcké Drbně jeden z iniciátorů vzpomínky Michal Šimek.

Jan Palach se zapálil na Václavském náměstí 16. ledna 1969. Svým šokujícím činem chtěl vyburcovat domácí veřejnost z rezignace, do které se začala propadat necelých pět měsíců po srpnové okupaci Československa armádami států Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem. Dvacetiletý student zemřel na následky popálenin tři dny poté.

Palachův protest měl mimořádný ohlas nejen v domácím prostředí, ale i v zahraničí. Dodnes je jméno českého studenta známé po celém světě.

Štítky Jan Palach, pietní místo, radnice, České Budějovice, Václavské náměstí, Praha, Michal Šimek, Sovětský svaz, Československo, Drbna.cz, Varšavská smlouva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčáci u radnice vzpomínají na Jana Palacha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.