Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Budějce jsou dobrým místem k životu, vyplývá ze statistiky

Všude dobře, doma nejlíp. I tak by se dal zhodnotit život na Českobudějovicku v porovnání s ostatními okresy Jihočeského kraje. Ovšem ani náš kraj si v rámci celé České republiky nevede špatně. Vyplývá to ze statistického bulletinu, který Český statistický úřad vydal k prvnímu čtvrtletí roku, a dalších statistických šetření z června.

„Jihočeský kraj, stejně jako vloni, obsadil k prvnímu čtvrtletí páté místo v míře registrované nezaměstnanosti, ovšem míra nezaměstnanosti z uváděných osmi procent klesá již čtvrtý měsíc na aktuálních 6,76% a už například v květnovém šetření si kraj o jednu příčku polepšil. Tu si udržel i v poslední, tedy červnové statistice,“ uvedla předsedkyně finančního výboru zastupitelstva města Petra Šebestíková (TOP 09).

V rámci kraje měly České Budějovice před ostatními okresy původně výrazný náskok. Při srovnání okresů po prvním čtvrtletí České Budějovice dominovaly s 6,19%, druhé v pořadí Prachatice měly 7,05%. Při porovnání s okresy celé republiky pak byly České Budějovice desáté a Prachatice patnácté.

„Situace se pak o něco změnila v květnovém výzkumu, kdy na Českobudějovicku sice míra nezaměstnanosti ještě poklesla na 5,76%, ale přesto nás předehnaly Prachatice s nezaměstnaností ve výši 5,62%. V červnu sice míra nezaměstnanosti na Českobudějovicku stagnovala, ale na Prachaticku a Jindřichohradecku dále klesala na 5,5%,“ popisuje statistické údaje Petra Šebestíková.

Lepší situace je v Českých Budějovicích v počtu volných pracovních míst. „V této kategorii jsme v prvním čtvrtletí roku překonaly druhé Strakonice skoro trojnásobně, což znamená, že na jedno místo připadalo 7,1 uchazeče, na Strakonicku na druhé příčce to bylo 10,4. Této statistice vévodíme i nadále a červnová čísla ukazují dokonce 4,7 osoby na jedno volné pracovní místo,“ říká Šebestíková.

Vedle zaměstnanosti se České Budějovice dobře umisťují i v dalších oblastech. „Ve srovnání s ostatními okresy máme jednoznačně největší počet ekonomických subjektů, nejrozsáhlejší bytovou výstavbu a také více jak dvojnásobný náskok před druhým Táborem v počtu přistěhovalých,“ připomněla předsedkyně finančního výboru.

Naopak hůře jsou na tom Českobudějovičtí například v oblasti cestovního ruchu, pořadí ubytovacích kapacit vévodí Český Krumlov, jihočeská metropole  je až na čtvrtém místě.

Napsala Jitka Welzlová

Štítky statistika, České Budějovice, zaměstnanost, ubytovací kapacity, Jihočeský kraj, nezaměstnanost, okres České Budějovice, Český statistický úřad, Česko, Prachatice, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce jsou dobrým místem k životu, vyplývá ze statistiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.