Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Budějce mají pamětní minci. Představil ji guvernér ČNB

Snad každý Budějčák už musel zaznamenat informaci, že v příštím roce bude jihočeská metropole slavit 750 let od svého založení. Oslavy budou ve městě na soutoku Malše a Vltavy velkolepé, a jedna jejich malá předzvěst přišla již na začátku tohoto týdne.

Jihočeskou univerzitu v pondělí navštívil guvernér České národní banky Miroslav Singer. Pozvali ho studenti Ekonomické fakulty, kteří projevili zájem o mimořádnou přednášku. Po setkání s vysokoškoláky v aule se Singer sešel se zástupci podnikatelské, obchodní, politické a kulturně společenské sféry Jihočeského kraje.

V závěru návštěvy měl guvernér ČNB na půdě rektorátu naplánovanou schůzku s primátorem města Jurajem Thomou a rektorem Jihočeské univerzity Liborem Grubhofferem. Tady totiž veřejnosti a novinářům představili zbrusu nový schválený návrh pamětní mince. Tu Česká národní banka vydává při příležitosti jubilea Českých Budějovic.

Zatím jen sádrový model byl představen den před výročím založení krajské metropole, které připadá na 11. března. „Pamětní mince přesně odráží to, co je pro České Budějovice význačné - pravidelný tvar, stříbro. To připomíná existenci stříbrných dolů u Rudolfova, které fungovaly až do 17. století. Mince ponese motivy města, jako soutok řeky Vltavy a Malše a čtvercové náměstí,přiblížil Miroslav Singer.

Stříbrná pamětní mince, kterou bude razit mincovna v Jablonci nad Nisou, má vážit 13 gramů a její průměr bude 31 milimetrů. Mince bude mít nominální hodnotu 200 korun a do prodeje se dostane 20 tisíc kusů. Autorem návrhu je akademický sochař Zbyněk Fojtů, autor dalších osmnácti mincí zobrazujících například Písek či zámek Hluboká.

Česká národní banka vydává pamětní mince již celou řádku let. Vydávají se mince s tematikou architektury, techniky či nejrůznějších výročí. „Teď například vychází cyklus Mosty,“ doplnil Singer.

Primátor města Juraj Thoma nalákal všechny přítomné na nadcházející oslavy. „V úterý začneme odstřihávat pomyslný roční metr. Obyvatelé se mohou v roce 2015 těšit na celoroční velkolepé a zběsilé oslavy,“ připomněl Thoma.

ČTĚTE TAKÉ: Oslavy připomenou Budějčákům historické mezníky města

Foto: Tomáš Stiborek

Štítky pamětní mince, České Budějovice, Miroslav Singer, guvernér České národní banky, mince, Česká národní banka, Juraj Thoma, Vltava, Malše, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zbyněk Fojtů, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce mají pamětní minci. Představil ji guvernér ČNB  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.