Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Budějcká teplárna se objevila ve výroční zprávě BIS

Akcionáři na mimořádné valné hromadě Teplárny České Budějovice, svolané na žádost akcionáře Nuboneri Business, zamítli všechny jeho návrhy usnesení týkající se dlouhodobé podnikatelské koncepce teplárny, změny stanov, obsazení dozorčí rady a pokynů představenstvu společnosti.

Na úterní valné hromadě bylo přítomno celkem sedm akcionářů, spolu s Městem České Budějovice s majoritním  podílem 80 % se z významných akcionářů jednání účastnila, vedle iniciátora valné hromady Nuboneri Business s.r.o. (3 %), také společnost Forum Energy s.r.o. (15 %) a Dekamperion s.r.o. (0,14%).

V rozsáhlé diskusi k projednávaným bodům pořadu valné hromady podalo představenstvo také vysvětlení k otázce Města České Budějovice, jak společnost naloží s informací, že akciová společnost Teplárna České Budějovice byla uvedena ve Výroční zprávě Bezpečnostní informační služby za rok 2012 v kapitole 3.2. Organizovaný zločin jako příklad společnosti s nejasnou vlastnickou strukturou některých svých minoritních akcionářů.

Majoritní akcionář vyjádřil znepokojení nad dopady této informace a požadoval vysvětlení, zda představenstvo zohlední tyto skutečnosti při přípravě nových stanov společnosti, jakož i ve své další činnosti.

„Je to velmi nepříjemné zjištění. Může to mít dopad u obchodních partnerů teplárny, samozřejmě i na rating u bankovních ústavů a v neposlední řadě na přiznání dotací z evropských fondů,“ vyjádřil se k věci náměstek budějckého primátora Miroslav Joch.

Jak dodal v rozhovoru pro deník Právo, představenstvo sice má za úkol připravit návrh nových stanov společnosti, ale ty na průhlednosti akcionářské struktury v podstatě nic změnit nemohou. „Může sice minoritní akcionáře požádat o složení jejich akcionářů, ale to je v podstatě vše. Zda tak učiní, je jen na nich,“ dodal Joch.

Představenstvo informovalo akcionáře o tom, že uvedení společnosti ve zprávě BIS považuje za vážnou událost, kterou se již zabývá. Potvrdilo, že se již setkalo s dotazy svých obchodních partnerů k této záležitosti a vyjádřilo obavy z poškození dobrého jména společnosti.

Vedení teplárny také ubezpečilo akcionáře, že uskuteční všechny nutné a možné kroky k odvrácení případných hrozících škod společnosti, včetně případných návrhů na nové znění stanov, umožňujících identifikaci konečných beneficientů akcionářů společnosti.

Napsal Zdeněk Zuntych

Štítky Teplárna České Budějovice, mimořádná valná hromada, zpráva BIS, Bezpečnostní informační služba, valná hromada, České Budějovice, Miroslav Joch, Teplárna České Budějovice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká teplárna se objevila ve výroční zprávě BIS  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.