Budvar hlásí velkou novinku. Přemrzlé pivo pro fajnšmekry

B:Cryo. Tenhle název si zapamatujte. Budějovický Budvar představil velkou novinku na trhu, jejíž tvorba trvala dva roky. Při čepování se využívá princip kryokoncentrace, což je vymrazování vody přímo v láhvi. Obsah alkoholu má budvarská novinka 21 procent.

Není to pivo pro domácnosti. Dát si ho můžete jen ve vybraných restauracích. „Na jihu Čech bude v nejbližší době 19 takových míst,“ uvedl sales manager Budějovického Budvaru David Kudláček. V Budějcích se B:Cryo bude točit například v Masných krámech, Budvarce, Jiskře či Na Zahrádce.

Už jen samotné objednání a točení bude netradiční. Zákazník totiž dostane pípu přímo na stůl. Bílá láhev o objemu 1,5 litru se mezitím vyndá z mrazáku a nechá se 15 minut odležet. Pak s ní přijde číšník ke stolu a láhev narazí.

Proces, kdy se plní speciální edice dvoudecových skleniček, je pozoruhodný. Do skleničky prská pěna značnou rychlostí. „Chtěli jsme přinést překvapení. Spojujeme pivní svět s molekulární gastronomií,“ řekl ředitel národního podniku Jiří Boček.

Láhve se mrazí minimálně 24 hodin v teplotě minus 18°C. Poté, co číšník láhev narazí, si zákazník čepuje pivo sám. Z jedné láhve se natočí tři až tři a půl decilitru piva, které má velmi specifickou chuť. Je to díky hořkosti, která dosahuje hodnoty 60 EBC.

„Stupňovitost má asi 40 procent a obsah alkoholu je kolem 21 procent,“ upřesňuje specialista řízení jakosti piva Petr Košin.

Tvorba B:Crya trvala dva roky a byla z části nahodilá. „Průběžně pivo testujeme a zjišťujeme, co vydrží. Zkoušeli jsme i nízké teploty a při tom nás napadlo, že bychom mohli udělat kryokoncentraci,“ dodal Boček. Dle jeho slov nebyly náklady na výzkum extrémně vysoké a Budvar je pokryl z vlastních zdrojů.

B:Cryo je určeno pro muže i ženy. Pije se ze sklenic o objemu 0,2 litru na nožce. „Chutná jako pivo, ale zároveň hřeje jako destilát. Pije se pomalu, při konzumaci je potřeba plným douškem zaplavit všechny chuťové receptory v ústech. Po napití přechází plná a intenzivní pivní chuť od nasládlosti k silné hořkosti, která v závěru nabádá k dalšímu napití,“ upřesňují tvůrci.

Nový Budweiser Budvar se hodí k tradičním jídlům jako pečené koleno, vepřová žebra, pečená husa nebo tatarský biftek. Že jde o pití pro fajnšmekry, napovídá i jeho cena. Podle druhu restaurace se bude 1,5 litrová láhev kupovat za 250 až 400 korun.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky B:Cryo, Budějovický Budvar, Budweiser Budvar, kryokoncentrace, České Budějovice, pivo, Jiří Boček, Česko

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.