Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Budvar uhájil značku Budweiser ve Velké Británii

Pivovar Budějovický Budvar definitivně uhájil svá práva ke značce Budweiser ve Spojeném království, které je klíčovým a dlouhodobým exportním teritoriem pivovaru. První vývoz do Velké Británie se uskutečnil již v roce 1935.

Britský Supreme Court of the United Kingdom - Nejvyšší soud Spojeného království - totiž minulé úterý s konečnou platností zamítl společnosti Anheuser-Busch Inbev (ABI) Žádost o souhlas s podáním dovolání k britskému Nejvyššímu soudu.

V nejnovějším rozsudku britský Nejvyšší soud dovolání odmítl jako nepřípustné. Již tedy neexistuje žádný způsob, jak výsledek sporu zvrátit a kauza je tím zcela ukončena. Britský Nejvyšší soud navíc nařídil, aby ABI uhradil Budějovickému Budvaru všechny náklady vzniklé s touto žádostí.

„Tato žádost byla mimořádným pokusem ABI o zvrácení výsledků klíčového sporu o značku Budweiser, který byl dle britského práva definitivně ukončen rozsudkem britského Court of Appeal vloni v červenci plně ve prospěch Budějovického Budvaru,“ říká Mgr. Helena Lejtnarová, právnička Budějovického Budvaru.

Ve sporu požadoval ABI výmaz ochranné známky číslo 1,389680 BUDWEISER, jejímž vlastníkem je Budějovický Budvar.

„Tento pokus o změnu definitivního rozhodnutí soudu svědčí o dlouhodobém intenzivním zájmu společnosti ABI získat exkluzivitu k ochranné známce Budweiser za každou cenu, a to nejen ve Spojeném království, ale i globálně,“ doplňuje ředitel Budějovického Budvaru Ing. Jiří Boček.

Britský soud již v roce 1984 přiznal souběžné užívání značky a v roce 2000 dokonce povolil registraci známky Budweiser oběma subjektům.

O tomto ´britském´ modelu se představitelé ABI několikrát vyjádřili jako o možnosti, která by mohla být aplikována i v jiných teritoriích.

„Tento spor v praxi jednoznačně ukázal skutečné strategické cíle našeho konkurenta. Koexistenci značek v jakékoliv zemi musíme chápat jako vážnou a trvalou hrozbu pro naše duševní vlastnictví a tím i pro naše dlouhodobé přežití,“ dodává Jiří Boček.

Globální spory o ochrannou známku Budweiser trvají od roku 1907, tedy již více než 100 let. Budějovický Budvar je v nich zvláště v posledních letech vysoce úspěšný. V letech 2000 až 2011 bylo definitivně ukončeno 124 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 88 případů, osm sporů skončilo smírem nebo remízou.

Tisková zpráva

Štítky Budějovický Budvar, Anheuser-Busch InBev, spor o značku Budweiser, Velká Británie, vítězství, nejvyšší soud, ochranná známka, Jiří Boček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budvar uhájil značku Budweiser ve Velké Británii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.