Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Centrum pro lidi přicházející z léčby závislosti se rozšiřuje

Doléčovací centrum Prevent v Českých Budějovicích nabízí jako jediné v Jihočeském kraji dočasné bydlení a podporu lidem, kteří se vracejí z léčby závislosti na drogách či alkoholu. V současné době je plánováno rozšíření kapacity pro ženy a matky s dětmi. Proto se zaměstnanci Občanského sdružení Prevent obracejí na veřejnost s žádostí o pomoc.

Doléčovací centrum Prevent funguje v Českých Budějovicích již šestým rokem. Cílem zařízení je plnohodnotné začlenění osob přicházejících z léčby závislosti zpět do společnosti.

„Klientům poskytujeme pomoc při překlenutí těžkého období, než si najdou zaměstnání a samostatné bydlení. Podporujeme je i při řešení nejrůznějších problémů,“ sděluje vedoucí Doléčovacího centra Prevent v Českých Budějovicích Jiří Koreš.

„Naši klienti se ocitají v situaci, kdy od nich okolí očekává abstinenci a začlenění se do běžného života, ale podmínky pro uskutečnění tohoto očekávání nejsou ideální. Pro mnohé z nich není možný návrat do svého původního bydliště, jejich vztahy jsou na pokraji rozpadu, přátelé pouze z okruhu drogově závislých. Mnozí mají dluhy, hrozí jim exekuce, navíc nemají například ukončené vzdělání nebo jejich pracovní zkušenosti jsou takřka nulové. Proto jsou v tomto náročném období ohroženi tím, že znovu spadnou do závislosti,“ upřesňuje Jiří Koreš.

Doléčovací centrum Prevent poskytuje svým klientům vedle intenzivního doléčovacího programu s přísným režimem také chráněné bydlení. Klienti si ubytování hradí, mají zde ovšem zajištěné bezpečné a čisté prostředí, oproti například ubytovnám.

„V současné době může být v Doléčovacím centru ubytováno jedenáct osob - sedm mužů a čtyři ženy. Zaznamenali jsme však větší zájem o naše služby ze strany žen a matek s dětmi, proto bychom rádi bydlení rozšířili. Vybavení pokojů a společných prostor již ale není ideální a především spotřebiče, jako je lednička, myčka nebo rychlovarná konvice, dosluhují. Dotace na průběh služby jsou zatím rok od roku nižší a na obnovu vybavení prostor nedostačují,“ přibližuje Koreš.

Občanské sdružení Prevent proto vyzívá občany, pokud vlastní nějaký nepotřebný či nevyužívaný spotřebič, aby se obrátili na Petru Podzimkovou na e-mailové adrese podzimkova@os-prevent.cz.

„Samozřejmě je pro nás důležité, aby daný spotřebič nebyl příliš starý či opotřebovaný. Preferujeme spotřebiče, které dlouho vydrží, aby našim klientům dobře sloužily. Za jakoukoliv pomoc, i v podobě dalšího vybavení, budeme velmi vděční,“dodává Koreš.

Tisková zpráva

Štítky léčba, závislost, bydlení, České Budějovice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frank Flint

Kouknu u rodičů!

Úterý, 15. května 2012, 10:37Odpovědět

Hawky

Mám funkční 5-ti šuplíkový mrazák.....

Úterý, 15. května 2012, 10:09Odpovědět

Centrum pro lidi přicházející z léčby závislosti se rozšiřuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.