Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Českobudějovický Bosch chystá výrobu bezuhlíkového čerpadla

Českobudějovická společnost Robert Bosch, jež patří k největším výrobcům komponentů do aut, začne v prosinci vyrábět jako jediný závod koncernu Bosch bezuhlíková palivová čerpadla pro benzinová i dieselová vozidla.

Prvními zákazníky nové generace čerpadel budou podle informací ČTK automobilky BMW a Mercedes. Do dvou let by se závod měl stát největším světovým výrobcem této technologie, řekl ČTK jednatel společnosti a technický ředitel Václav Pixa.

Bezuhlíkové, neboli elektronicky komutované čerpadlo má vyšší životnost a spolehlivost, přispívá k nižší spotřebě pohonných hmot a také snížení emisí CO2.

Jde tak o další významný krok poté, co firma před měsícem rozhodla, že českobudějovický závod Bosch bude do dvou let vyrábět baterie pro hybridní vozidla. Je to pro nás velká výzva. Je to bateriový článek, ten budeme nakupovat, pak je to modul, subjednotka a kompletní peg. Bude se to kompletně montovat u nás, zabezpečíme další rozvoj technologií, které částečně převezmeme a později budeme sami vyvíjet, uvedl Pixa.

Robert Bosch České Budějovice je nyní začleněn do dvou automobilových divizí skupiny Robert Bosch: GS - Gasoline systém a DS - Diesel systém. V rámci skupiny je také důležitým vývojovým centrem. Specializuje se na vývoj nádržového čerpadlového modulu. Ty tvoří až 45 procent ročního obratu společnosti. Na další tři základní výrobky připadá po zhruba 15 procentech. K těm patří plastová víka hlav válců a motorů, plynové pedály a elektrická sací čerpadla, menší část pak tvoří elektrické kabely.

Odběrateli výrobků českobudějovického Bosche jsou téměř všechny významné evropské, některé japonské, asijské a jihoamerické automobilky. Abecedně od Alfy Romeo, Audi a BMW až po Toyotu a Volvo. Pozoruhodná je škála různých typů a provedení.

Nyní je českobudějovická společnost takzvaný lead plant, tedy řídicí závod pro všechny zahraniční firmy Bosch, které mají stejný výrobní program. V Českých Budějovicích pro ně vyvíjejí a u sesterských společností zavádějí nové výrobky.

Českobudějovická společnost Robert Bosch, jež je největším zaměstnavatelem na jihu Čech, loni meziročně zvýšila tržby o 16 procent na 9,7 miliardy korun. Vyšších tržeb od svého vzniku dosáhla pouze v roce 2004. Tehdy překročily deset miliard. Zisk ale klesl ze 199 milionů na 187 milionů korun. Tento týden otevřela novou výrobní halu za 230 mil. Kč.

Společnost vznikla v roce 1992 jako společný podnik Robert Bosch GmbH Stuttgart a Motor Jikov a.s. České Budějovice. Od roku 1995 je stoprocentní dceřinou společnosti německého koncernu. Zaměstnává 2456 lidí.

Napsala Jaroslava Mikešová, ČTK

Štítky Bosch, Robert Bosch, čepadlo, auta, BMW, Mercedes, Robert Bosch GmbH, čerpadlo, Mercedes-Benz, České Budějovice, Toyota, Audi, Alfa Romeo, Volvo Cars, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovický Bosch chystá výrobu bezuhlíkového čerpadla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.