Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Elektřinu pro šest stovek domácností vyrobil „třetí blok“ Temelína

Elektřinu pro 624 domácností loni vyrobila malá vodní elektrárna Kořensko provozovaná společností ČEZ na levém břehu Vltavy pod obcí Neznašov. K výrobě přitom použila vyčištěnou vodu z areálu elektrárny Temelín.

Loni vyrobila malá vodní elektrárna Kořensko 2,184 milionu kWh, což odpovídá spotřebě 624 českých domácností. V regionu by tak Kořensko mohlo na rok zajistit elektřinu pro obyvatele obcí Temelín a Olešník. I tak ale její roční produkci zvládnou dva temelínské bloky vyrobit za hodinu.

Kořenská elektrárna sice nevyniká výkonem, ale zajímavý je především způsob, jakým je poháněna. Na lopatky Peltonovy turbíny se totiž pouští voda, která již byla v temelínské elektrárně využita. Voda se po přečištění shromažďuje ve sběrné nádrži s kapacitou 500 m3. Z největší české elektrárny je pak dvěma 6,5 kilometru dlouhými potrubními řady dopravována na Peltonovu turbínu jedné z nejmenších elektráren.

Vzniká tak zajímavé a efektivní propojení obra s trpaslíkem. Souboj Davida s Goliášem se ale nekoná. Výkon Kořenska totiž přímo závisí na množství vody, které Temelín na Peltonovu turbínu pustí. To se v průběhu roku mění. Během odstávek, kdy je v provozu jeden temelínský blok, pracuje na polovičním výkonu i nedaleká vodní elektrárna. Naopak naplno jede Kořensko při provozu obou jaderných bloků.

Vodní dílo Kořensko vybudoval ČEZ na řece Vltavě v letech 1986–1991 spolu s čerpací stanicí Hněvkovice. Hráz přehrady se nachází na dvoustém říčním kilometru Vltavy, zhruba 2 kilometry pod soutokem s Lužnicí. Malá vodní elektrárna Kořensko je vybavena jednou Peltonovou turbínou o aktuálním výkonu 500 kW. Od začátku provozu v roce 1999 vyrobila 25 miliónů kWh, což odpovídá spotřebě více než sedmi tisíc domácností.

Štítky Temelín, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Vodní nádrž Kořensko, vodní elektrárna, ČEZ, Olešník, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektřinu pro šest stovek domácností vyrobil „třetí blok“ Temelína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.