Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Exkluzivní BUD získal ocenění, pivovar chystá další várku

Speciální pivo BUD Premier Select Limited Edition získalo významné ocenění od odborného měsíčníku Pivo, Bier & Ale. V kategorii Nejlepší limitovaná edice prodávaná v roce 2013 získalo první místo.

Oceněná speciální várka piva BUD byla uvařena z čerstvě sklizených hlávek Žateckého poloraného červeňáku a navíc obsahovala pivovarské kvasinky.

Čerstvé chmelové hlávky patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musejí v pivovaru zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byly očesány. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně.

„Vytvořili jsme unikátní pivní speciál, který byl určený především pro pivní ‚fajnšmekry‘. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější hořkost. Pivovarské kvasinky pak přidávají jemnou kvasničnou příchuť, zvyšují přirozenou plnost a celkově zlepšují senzorické vlastnosti,“ říká Adam Brož, sládek Budějovického Budvaru.

Limitovaná edice BUD Premier Select o objemu 400 hektolitrů byla uvařena vloni v srpnu. Vzhledem k mimořádně dlouhé době zrání (200 dnů) byla do vybraných restaurací po celé republice dodávána až v březnu 2013, a to výhradně v sudech.

„Pro velký úspěch jsme se rozhodli tuto mimořádnou várku piva zopakovat. Ve sklepě již zraje další várka, kterou zákazníkům nabídneme v březnu 2014,“ dodává Adam Brož.

Chmel použitý v letošní várce (odrůda Žatecký poloraný červeňák, do várky bylo potřeba celkem 360 kilogramů této suroviny) byl sklizen v úterý 3. září 2013 ráno na chmelnici Splav, která patří do slavné lokality Údolí Zlatého potoka v katastru chmelařské obce Blšany.

V ten samý den kolem 16. hodiny byl načesaný chmel na varně Budějovického Budvaru přidán do speciální várky piva BUD Premier Select se stupňovitostí přes 16 % a finálním obsahem alkoholu 7,5 % obj. Dodavatelem chmele byla akciová společnost ARIX, která patří mezi přední české firmy na trhu s chmelem.

„Chmelení jsme provedli tradičním způsobem, kterým vaříme i všechna naše ostatní piva, tedy ručním přidáváním hlávek chmele přímo do mladinového kotle ve třech dávkách. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným,“ vysvětluje Adam Brož.

V Budějovickém Budvaru letos uvařili z čerstvého chmele pouze tuto jedinou várku o objemu 400 hektolitrů hotového piva. Speciální pivo z čerstvého chmele bude dodáváno do vybraných restaurací a pivnic po celé republice v sudech o objemu 20 litrů.

Tisková zpráva

Štítky BUD Premier Select Limited Edition, pivo, Bier & Ale, ocenění, další várka, chmel, pivovar, kvasinky, restaurace, Budějovický Budvar, alkohol, ARIX a.s., limitovaná edice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Exkluzivní BUD získal ocenění, pivovar chystá další várku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.