Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Fascinující Venuše v těchto dnech výrazně zdobí noční oblohu

Výrazná hvězda září v těchto dnech na obloze směrem na západ. Není divu, že přitahuje pozornost a u některých lidí vyvolává otazníky, a to i pro své pravidelné paprsky, které na pohled vytvářejí různé efekty. O co jde? Milovníci záhad a tajemna budou zklamáni, kosmická loď nás z povzdálí opravdu nesleduje. Odpověď je totiž jednodušší, než se na první pohled zdá - jedná se o Večernici, neboli planetu Venuši.

Informaci potvrdila Jana Vyžralová z Hvězdárny a planetária České Budějovice. Viditelnost je v těchto dnech skutečně skvělá. Pokud máte dalekohled, neměli byste váhat a Večernici si patřičně užít. Vidět je skvěle ale i pouhým okem.

Dá se obecně říct, v jakém období září takto jasně? „Vzhledem k rozdílným oběžným dobám Venuše a Země kolem Slunce je období nejlepší viditelnosti v každém kalendářním roce různé. Nadto, protože Venuše je takzvaná vnitřní planeta, vidíme ji v různých obdobích buď jako Večernici, nebo jako Jitřenku,“ vysvětluje Jana Vyžralová.

Venuše je po Slunci a Měsíci nejvýraznějším tělesem na obloze. Z našeho hlediska je to nejbližší planeta, někteří lidé ji díky tomu nazývají sestrou planety Země. Žít byste na ní ale nechtěli, a to hlavně kvůli neskutečně vysokým teplotám.

Venuše pozorovatele fascinuje dlouhá staletí a jistě tomu tak zůstane i v budoucnu. Když je dobrá viditelnost, působí jako skutečný drahokam noční oblohy. Ostatně také se honosí krásným ženským jménem - Venuše byla římská bohyně lásky.

Štítky Venuše, obloha, planeta, vesmír, hvězda, záře, Večernice, Jitřenka, viditelnost, Země, Slunce, České Budějovice, Měsíc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fascinující Venuše v těchto dnech výrazně zdobí noční oblohu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.