Téměř dvě stovky vystavovatelů a 27 restaurací představí své kulinářské výrobky na největším tuzemském setkání kuchařů, cukrářů, barmanů a číšníků - budějckém Gastrofestu. Uskuteční se od 13. do 15. listopadu v areálu výstaviště. Pořadatelé očekávají, že na akci dorazí kolem 18 tisíc.
Jednou z novinek 18. ročníku Gastrofestu bude účast kuchaře Miroslava Duška, který působil více než 40 let v USA.
„Měl jsem tu čest, že jsem mimo jiné pracoval v poslední době v cateringové společnosti, která například připravovala bankety a rauty pro prezidenty Billa Clintona nebo Baracka Obamu,“ uvedl muž, jenž emigroval do Spojených států v roce 1971.
Před časem se vrátil do Česka a chce v Nových Hradech na Českobudějovicku v nejbližší době otevřít restauraci. Dušek na Gastrofestu připraví například specialitu z lososa a cizrnové pomazánky humus.
Návštěvníci však budou moci ochutnat i jiné speciality. Kuchaři budou na festivalu připravovat pokrmy z argentinské, marocké nebo mexické kuchyně. Jednou ze specialit budou například jídla z cvrčků nebo potemníků.
„Existuje 6500 druhů hmyzu, z nichž už byly vyrobeny různé pokrmy. My nabídneme tyto dva druhy,“ řekl jeden z kuchařů Gastrofestu Zdeněk Laur.
Vloni na festivalu pracovalo 334 kuchařů, číšníků, barmanů a cukrářů. Pořadatelé očekávají podobný počet i letos. „Jsme rádi, že zde lidem můžeme nabídnout něco, co třeba nemají možnost tak často ochutnat,“ uvedl ředitel festivalu Vladimír Tůma.
Zdroj: ČTK
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.