Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

GLOSA: O budoucnost knih se nebojím. Čtení na veřejnosti prý dokonce začíná být sexy

„Fuj, obchod s nudou,“ oklepal se nedávno jeden z mých kamarádů, když uviděl knihkupectví. „Jsi nikdy nic nečetl, nebo co?“ zeptal jsem se. „Pfff, ani časopisy mě nebaví,“ odpověděl. Že nekecá, jsem pochopil o několik týdnů později ne jedné výstavě. „Co to je?“ zajímal se s informačním letákem v ruce. „Si to přečti, ne?“ - „Nuda!“

Naštěstí se nedá říct, že by takový byl každý, o čemž jsem se přesvědčil tento týden na festivalu Literatura žije! Lidé se přehrabovali stovkami knížek a jsem si jistý, že mnozí byli z nalezených úlovků štěstím bez sebe.

Tato akce má mé veškeré sympatie. Snad každý z nás má doma kdesi ve skříni zaprášené knihy, které už nikdy neotevře. Takhle se dostanou do „správných“ rukou. Do rukou, které je budou hýčkat a možná je dokonce vystaví v knihovně. Hotové vzkříšení...

Přijde mi, že četba má poslední roky větší podporu, než tomu bývalo dříve. Například včera se poměrně dost mluvilo o světovém dni knihy. V březnu se zase konala po celé republice celá řada akcí v rámci března - měsíce čtenářů. Ano, tyto akce jsou tradiční, ale tak nějak je o nich slyšet více. Zkrátka je evidentní, že knihy, které nás doprovází staletí, ještě nejsou na konci své cesty. Byla by to škoda!

A pozor, nedávno jsem někde četl, že muži, kteří pročítají knihy na veřejných místech, nebo třeba ve veřejné dopravě, jsou ženami vyhodnoceni jako sexy. Takže pánové, je čas navštívit knihkupectví :-)

Osobně doufám, že se podobné akce, jako je Literatura žije! jednou dočkají i hudební nosiče. A nebo raději ne... To bych také na náměstí mohl stepovat už den před samotným zahájením festivalu.

P.S.: Doufám, že kamarád, o kterém se zmiňuji na začátku, si tento článek nepřečte. Ale vlastně... vždyť čtení je NUDAAA :-)

Štítky knihy, literatura žije, kniha, výstava, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: O budoucnost knih se nebojím. Čtení na veřejnosti prý dokonce začíná být sexy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.