Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hladiny řek klesají, výrazné srážky už nehrozí

Včerejší srážky v Jihočeském kraji nenapáchaly zásadní škody. Nejvíce napršelo v Ličově na Českokrumlovsku, kde spadlo 42 milimetrů srážek a říčka Černá dosáhla 2. povodňového stupně. Vzestup hladiny byl zaznamenán také na dolním toku Blanice v Bavorově a Protivíně.

Dnes ráno dosahovala 3. povodňového stupně už jen Vltava ve Spolí u Českého Krumlova. „Meteorologická předpověď na nejbližší dny je příznivá. Ojediněle se sice mají vyskytovat přeháňky a bouřky, ale srážkové úhrny by neměly být nijak výrazné,“ říká hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Zároveň dodává, že také situace na přehradách Husinec, Římov a Lipno je stabilizovaná. „Jejich hladiny už se opět nacházejí v zásobním prostoru a po dnešním jednání ústřední povodňové komise by mohl být povolen snížený odtok z Lipna,“ dodal hejtman Zimola. Také hladina rybníku Rožmberk klesá, už neodtéká přes bezpečností přeliv, ale výpustí.

V souvislosti se včerejšími srážkami hasiči zaznamenali více zásahů než po nedělních bouřkách. Celkem sedmadvacetkrát vyjížděli k čerpání vody. I nadále pracují na odstraňování povodňových škod, ve spolupráci s nestátními neziskovými organizacemi distribuují humanitární pomoc a do terénu vyslali také své psychology.

Zvýšený počet výjezdů zaznamenala Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje. „Při běžném provozu máme zhruba 140 až 160 výjezdů denně. Teď po povodních je to okolo 230 až 240 výjezdů. V souvislosti s povodní a prodělaným stresem se většinou jedná o zhoršení chronických onemocnění, protože při povodních lidé odkládali žádost o pomoc,“ říká ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý.

Krajská hygienická stanice v uplynulých dnech provedla monitoring možného zvýšeného výskytu komárů. V pondělí byl z Jihomoravského kraje dovezen biocidní přípravek na hubení komářích larev, který bude dnes aplikován na zhruba 30 hektarech v okolí Třeboně. V následujícím období bude aplikace pokračovat i v dalších lokalitách, které byly zasaženy velkou vodou a hrozí v nich zvýšený výskyt komárů.

Hygienici takou pomůžou lidem, kteří mají jako jediný zdroj pitné vody studnu. Pokud byla jejich studna zasažena povodní, po její sanaci bude KHS provádět odběr a vyšetření vody zdarma.

Zaměstnanci Krajského úřadu Jihočeského kraje dnes vyjeli do vyplavených obcí. Starostové obcí předem nahlásili úřadu obyvatele, kteří museli být evakuování a jejichž obydlí povodeň zasáhla velmi silně.

„Tito vyplavení Jihočeši získají mimořádnou finanční pomoc od kraje. Zaměstnanci úřadu dnes sepíší žádost s takto postiženými obyvateli Husince, Bavorova, Putimi, Protivína, Číčenic, Týna nad Vltavou a Hluboké nad Vltavou. Kraj jim v nejbližších dnech poskytne mimořádnou finanční pomoc od 10 do 20 tisíc korun,“ upřesnil hejtman Zimola.

K dalšímu jednání se krizový štáb Jihočeského kraje sejde ve čtvrtek v osm hodin ráno.

Tisková zpráva

Štítky povodně, velká voda, Vltava, Malše, Českobudějovicko, Jihočeský kraj, povodeň, Jiří Zimola, Bavorov, Protivín, okres Český Krumlov, Blanice, Ličov, Vodní nádrž Lipno, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hladiny řek klesají, výrazné srážky už nehrozí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.