Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hlubočtí senioři se budou bránit pepřovými spreji

I senior se může bránit. Tak se jmenuje akce, při které se budou v průběhu roku postupně setkávat se zástupci Policie České republiky a BESIPu všichni důchodci z Hluboké nad Vltavou i blízkého okolí. V salonku jednoho z hotelů v podzámčí se během úterního odpoledne první stovka seniorů dozvěděla, jaká nebezpečí na lidi pokročilého věku v dnešní společnosti číhají.

Úvodní část informačního projektu, který už vloni vyzkoušeli v nedaleké Zlivi, byl úspěšný. Zástupci policejního Obvodního oddělení Hluboká nad Vltavou v součinnosti s městem oslovili tamní Klub seniorů, který čítá kolem sto dvaceti členů, a většina z pozvaných dorazila. A na místě nesměla chybět ani Budějcká Drbna.

„Projekt je zaměřený na seniory, tedy cílovou skupinu často ohroženou různými podvodníky a zloději. V praxi několik případů řešíme, proto se snažíme touto prevencí poukázat na nešvary, které staré lidi můžou potkat,“ uvedl jeden z iniciátorů akce Martin Pešta, zástupce vedoucího obvodního oddělení hlubocké policie.

Cílem organizátorů setkání je seznámit důchodce s riziky, která můžou nastat. „Kromě popisu několika konkrétních případů z našeho okolí pro ně máme připraveny i krátké videoukázky, na kterých jsou zaznamenány reálné případy ze života,“ dodal Pešta, jenž zároveň zmínil, že teritorium Hluboká disponuje po sloučení s obvodními odděleními Zliv a Ševětín rozlohou necelých čtyři sta kilometrů čtverečních.

Po ročním působení nového obvodního oddělení hlubočtí policisté v roce 2011 řešili celkem 533 trestných činů, z toho bylo 171 případů prosté krádeže a 129 krádeže vloupáním. „Za zmínku stojí násilné trestné činy. Zaznamenali jsme třináct případů nebezpečného vyhrožování. Institut krátkodobé ochrany zajišťoval čtyřiadvacetihodinovou ochranu třem ohroženým osobám, ta nejdelší trvala jeden měsíc,“ vypočítal nadporučík Martin Pešta.

„Zaplaťpánbůh jsem zatím obětí žádného trestného činu nebyla,“ řekla Budějcké Drbně obyvatelka Hluboké nad Vltavou Božena Burianová. „Čekám, že dnešní setkání bude poučné. Když vidíte v televizi, co se děje, tak je třeba vědět, jak se bránit,“ dodala.

Policisté varovali seniory před podvodníky, kteří například nabízí různé služby, jako třeba broušení nožů, nebo prodávají přikrývky, fotoaparáty či mobilní telefony. V roce 2009 se strážci zákona na Ševětínsku setkali s falešným kominíkem.

Časté jsou podle Pešty i nájezdy skupinek Romů z jiných krajů. Ti navštěvují seniory s již zmíněnými nabídkami a poté je okradou. „Takoví pachatelé jsou s prominutím hyeny. Staří lidé často mívají doma uschovány celoživotní úspory a svojí důvěřivostí o ně přijdou,“ řekl zkušený hlubocký policista.

„Pokud například uvidíte nějaké podivné rozmíšky u sousedů nebo jen nezvykle velký hlahol, nebojte se nám zatelefonovat. Lepší je přijet a celou situaci prověřit, než aby nám pachatelé uprchli,“ nabádal Martin Pešta seniory. Zároveň je upozornil na podvodníky vydávající se za pracovníky elektráren, plynáren nebo vodáren. „Musí se prokázat služebním průkazem, jinak je domů nepouštějte!“ doplnila svého kolegu policejní mluvčí Regina Tupá.

U příležitosti odpoledního setkání obdrželi všichni senioři pepřové spreje, kterými se můžou proti možným lupičům nebo agresivním podvodníkům bránit. „I kdyby to mělo zachránit život jednomu člověku, určitě se tento krok vyplatí. Bez finančního přispění města Hluboká by však nebylo možné spreje rozdávat,“ zmínil Pešta.

Co dočinění s neomaleným lapkou už měl hlubocký Roman Mallát. Naštěstí ale došlo jen k újmě na jeho majetku. „V nafukovací hale jsem trénoval svoji vnučku tenis a zloděj mi mezitím sebral z auta aktovku. Poté, co šroubovákem zničil zámek, se mu auto stejně nepodařilo otevřít, a tak vyrazil okno a sebral tašku ze zadní sedačky,“ popisoval Mallát a pokračoval: „Myslel si, že v té aktovce je kdoví co. Našel tam ale pro něj naprosto bezcenné papíry. Za několik dní mi policisté aktovku přivezli vrátit. Našli ji vyhozenou na poli u silnice směrem na Dobřejovice.“

Tento muž však patří mezi ty seniory, kteří si už dávají na podobné lupiče pozor. „Dnešní akce byla určitě přínosná. Hodně věcí, které tu byly zmíněny, jsem už vstřebal a snažím se jich vyvarovat. Člověk si prostě musí dávat pozor. Spousta přítomných si určitě z tohoto setkání vzala poučení, zvlášť staré důvěřivé babičky. To víte, pustit pootevřenými dveřmi někoho cizího do bytu, to je riziko,“ poznamenal Roman Mallát.

Na závěr přednášky si vzal slovo Václav Kovář, jihočeský krajský koordinátor BESIPu, který seniory poučil o tom, jak by se správně měli chovat v dopravě. A i on pro ně měl dárečky – pásku a nákupní tašku se signálními prvky.

Štítky Hluboká nad Vltavou, BESIP, Policie České republiky, Zliv, Drbna.cz, Václav Kovář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlubočtí senioři se budou bránit pepřovými spreji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.