Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jak roste nová budova vědeckotechnického parku?

Na konci června jsme vás informovali o položení základního kamene nové budovy Jihočeského vědeckotechnického parku. Pro čtenáře, kteří tuto informaci nezachytili a dodnes neví, co je to vědeckotechnický park, a že jde již o II. etapu jeho výstavby, nabízíme krátké shrnutí.

ČTĚTE TAKÉ: Vědeckotechnický park získá dobudováním novou tvář

Vědeckotechnické parky vznikají za účelem vytváření vhodného prostředí pro podporu vzniku nových a pro rozvoj existujících malých a středních firem, zejména pak firem s inovačním potenciálem, efektivní výrobou a schopností rychle přizpůsobit své produkty měnícímu se trhu.

Myšlenku vybudovat v našem regionu VTP uchopila Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích a nastartovala v roce 2006 projekt s názvem „I. etapa koncipování VTP České Budějovice“. Projekt byl spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj a Ministerstvem průmyslu a obchodu v rámci programu PROSPERITA. Dále poskytly finanční prostředky Jihočeský kraj a statutární město České Budějovice.

V rámci projektu byly v blízkosti kampusu Jihočeské univerzity vybudovány specializované prostory laboratorního, poloprovozního a administrativního charakteru, vybavené vybranými zařízeními a technologiemi. Objekt je v současné době spravován společností JAIP o.p.s.

Od samého počátku přípravy vědeckotechnického parku bylo jasné, že první etapa je pouze začátkem, a aby park mohl efektivně fungovat, je nutné pokračovat výstavbou další etapy.

Vytvářet podmínky pro vznik a rozvoj inovačních firem a pro využívání výsledků výzkumu a vývoje v podnikatelské praxi, pro rozvíjení nových oborů, technologií a služeb, které umožní stimulovat ekonomický růst a prosperitu regionu, zvýšit konkurenceschopnost místních firem a přispět ke vzniku a udržení vysoce kvalifikovaných pracovních míst je jednou z nosných myšlenek Regionální inovační strategie Jihočeského kraje.

Proto zcela logicky Jihočeský kraj převzal od Jihočeské univerzity štafetu v budování JVTP, založil akciovou společnost s názvem Jihočeský vědeckotechnický park, a.s. a jejím prostřednictvím realizuje projekt „Rozvoj JVTP Etapa IIA“. Projekt je stejně jako v první etapě spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj a Ministerstvem průmyslu a obchodu v rámci programu PROSPERITA, který je součástí Operačního programu podnikání a inovace.

A jak tento projekt vypadá dnes? V bezprostřední blízkosti budovy JVTP vybudované v první etapě došlo v průběhu června a začátkem července k demolici chátrajících nevyužívaných hospodářských budov a na jejich místě se již rýsuje půdorys tvaru L nově vznikajícího objektu.

Podle časového harmonogramu by na konci tohoto roku měla být třípatrová budova pod střechou a zhruba v polovině příštího roku se počítá s jejím dokončením.

Budova bude inovativním firmám regionu nabízet vybavené kancelářské, laboratorní prostory, technologické haly za zvýhodněné ceny, a to zásluhou spolufinancování projektu z Evropských strukturálních fondů. K dispozici bude nájemcům také přednáškový sál, menší zasedací místnosti, copy centrum, recepce a skladové prostory.

Všem případným zájemcům o zasídlení nebo pouze zájemcům o bližší informací doporučujeme navštívit webové stránky www.jvtp.cz nebo své  případné dotazy zaslat na e-mailovou adresu info@jvtp.cz.

Tisková zpráva

Štítky Jihočeský vědeckotechnický park, České Budějovice, II. etapa výstavby, projekt, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Jihočeský kraj, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Evropský fond pro regionální rozvoj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak roste nová budova vědeckotechnického parku?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.