Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeši uspěli v prestižní hasičské soutěži

Minulý týden byla v Praze vyhlášena soutěž Hasič roku, která má šest kategorií. Z jižních Čech se na bedně umístil kolektiv potápěčů a vítězství si odvezl Petr Šanda, který pomohl zachránit kolegu od utonutí.

Soutěž Hasič roku je každoroční prestižní záležitost. Za dohledu ministra vnitra Milana Chovance a generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky Drahoslava Ryby byli druhého dubna oceněni hasiči v šesti kategoriích - Hasič roku, Zásah roku, Kolektiv roku, Velitel/vedoucí roku, Projekt roku a Občanský zaměstnanec roku.

Z jižních Čech pomýšleli na celkové vítězství potápěči a velitel strakonické stanice. V kategorii Kolektiv roku obsadili potápěči HZS Jihočeského kraje nakonec 3. místo. Skupinu tvoří 21 hasičů, kteří jsou rozmístěni na stanicích v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Písku.

„Potápěčská skupina Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje je jedním ze čtyř opěrných bodů pro práce pod vodní hladinou v rámci Hasičského záchranného sboru České republiky. Prioritně je určena pro území Jihočeského kraje a území Kraje Vysočina,“ uvádí v tiskové zprávě mluvčí HZS Jihočeského kraje Vendula Matějů.

Potápěči nemají lehkou práci. Pod vodní hladinou se musejí potýkat se znečištěnou i kontaminovanou vodou, proudy, špatnou viditelností nebo zamrzlými hladinami. „Charakter potápěčského zásahu je dán i cílem činností ve vodě. Může jít o záchranu osob, čištění česel na vodních tocích, vyhledávání a vyzvedávání předmětů i automobilů. Dále jde o kontrolu vodních děl, jezů nebo pátrání po pohřešovaných osobách,“ vysvětluje Matějů.

Jihočeši mají za sebou stovky úspěšných zásahů a do skupiny patří i pět instruktorů potápěčů, kteří se zásadním způsobem podílejí na školení a výcviku potápěčů v rámci Hasičského záchranného sboru České republiky.

Obrovského úspěchu dosáhl velitel stanice ve Strakonicích

Kategorii Velitel/vedoucí roku vyhrál zkušený Petr Šanda, který k HZS Jihočeského kraje nastoupil v roce 1987 a v roce 2010 byl jmenován velitelem stanice ve Strakonicích. Svými bohatými zkušenostmi zachránil život kolegy.

S nasazeným vlastního života se 7. července 2009 zúčastnil náročné a nebezpečné akce na řece Otavě ve Strakonicích, kde se pod nesjízdným jezem u pivovaru převrátil raft se šesti vodáky. V průběhu záchranných prací se však v divoké vodě převrátil i člun se třemi příslušníky územního odboru.

„Petr Šanda plaval spolu s kolegou na pomoc topícímu se příslušníkovi z převráceného záchranného člunu, kterého vodní víry vyhodily z bubnu pod jezem ve směru po proudu rozbouřené řeky Otavy. Společně svého kolegu, který byl již značně vysílený a neschopný dalšího pohybu, dopravili ke břehu a předali k následnému zdravotnickému ošetření,“ dodává Matějů.

Šanda se pak v průběhu zásahu a v následném období podílel na koordinaci a provedení pátrací akce po vodákovi z převráceného raftu, který během tohoto zásahu bohužel utonul. Za hrdinský čin byl velitel strakonické stanice v roce 2009 odměněn medailí Za statečnost.

Štítky hasiči, ocenění, velitel, Petr Šanda, Strakonice, Jihočeský kraj, soutěž, potápěč, Hasičský záchranný sbor, Praha, Milan Chovanec, Drahoslav Ryba, Česko, Otava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeši uspěli v prestižní hasičské soutěži  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.