Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jihočeská cyklosezona odstartuje ve velkém stylu

Omést prach z rámu, nafoukat pneumatiky, promazat řetěz a vyrazit! Cykloturistická sezóna na jihu Čech bude v sobotu oficiálně zahájena na budějcké náplavce u Dlouhého mostu. Odtud zamíří peloton cyklistů na trasu dlouhou kolem 35 kilometrů. Cílem jejich cesty bude temelínská elektrárna.

Jihočeský kraj a Jaderná elektrárna Temelín, hlavní pořadatelé sobotní akce, která je součástí celoročního projektu Jižní Čechy aktivní a podílí se na ní také Nadace Jihočeské cyklostezky a Klub českých turistů, připravili bohatý program po celé rodiny. Všechno začne úderem 10. hodiny dopoledne slavnostním otevřením pravobřežní cyklostezky z krajského města do Hluboké.

Na účastníky v sedlech bicyklů čekají po hromadném startu na trase přes České Vrbné, Hlubokou nad Vltavou (sportovně zábavný program se bude konat v Adrenalin Parku) a Purkarec stanoviště zaměřená na novinky v pěší turistice, cyklostezkách, inline sportu a vodní turistice. Kdo nedojede do jaderné elektrárny sám, ze stanoviště v Purkarci s největší pravděpodobností bude vypraven speciální autobus, kterého budou moci využít méně zdatní cyklisté nebo rodiny s malými dětmi.

„Letošní krajský projekt Jižní Čechy aktivní si klade za cíl prezentovat náš kraj nikoliv jen jako pokladnici památek obklopenou čistým životním prostředím, ale hlavně jako region, který nabízí nepřeberné možnosti pro aktivní trávení volného času. A to pro jednotlivce, rodiny s dětmi i seniory. A zahájením cykloturistické sezóny ho budeme moci považovat za oficiálně odstartovaný,“ uvedl dnes vedoucí odboru kanceláře hejtmana Milan Nebesář.

Na budějcké náplavce mohou cyklisté v sobotu kromě jiného získat karty s cykloturistickou mapkou, která je dovede až do Temelína, kupony proměnitelné za dotovanou stravu a nápoje, k vidění budou například historická kola, vysoký bicykl s Josefem Zimočákem v sedle nebo členové ČEZ Cyklo Teamu Tábor Ondřej Bambula, Jakub Skála a Ondřej Vobora.

„Ti najedou v rámci svého tréninku základní čas mezi Českými Budějovicemi a Jadernou elektrárnou Temelín. Zájemci z řad veřejnosti si pak mohou vyzkoušet, za jak dlouho tam dorazí oni a o kolik se jejich výkony v porovnání se špičkovými cyklisty liší,“ upřesnil mluvčí krajského úřadu Radek Šíma.

Bohatý program pro rodiny s dětmi nedaleko temelínských věží začne ve 13 hodin. Všichni návštěvníci, kteří tam nemusí přijet pouze na kolech - vůbec poprvé v historii pojede vlečkou do elektrárny cyklovlak z Budějc, mezi krajským městem a Temelínem budou pendlovat i historické autobusy - se můžou těšit na horolezecké stěny, bike trial show, předváděčku složek integrovaného záchranného systému nebo se zapojit do charitativního projektu šlapáním na takzvaném oranžovém kole. Tečku za celým dnem udělá od půl páté u zámečku koncert oblíbené kapely Divokej Bill. Všechny atrakce jsou samozřejmě zdarma.

„Vážíme si toho, že Jihočeský kraj si pro zahájení turistické sezóny vybral také Jadernou elektrárnu Temelín. Před více jak deseti lety byla elektrárna některými kritiky považována za překážku rozvoje turistky. Nyní je návštěvnost na úrovni 35 tisíc srovnatelná například s Landštejnem nebo zámkem Třeboň a Temelín se tak řadí k nejvyhledávanějším místům na jihu Čech,“ uvedl tiskový mluvčí jaderné elektrárny Marek Sviták a s nadsázkou dodal, že nejsledovanějším objektem v Temelíně bude tento týden kromě reaktorů a chladicích věží meteostanice.

Štítky Zahájení cykloturistické sezóny, Jihočeský kraj, Jaderná elektrárna Temelín, cyklista, elektrárna, Česko, rodina, Dlouhý most, Klub českých turistů, Purkarec, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eva Podlešáková

tak to není z té strany co pak jede okolo vesničky OPATOVICE a přes ZÁVLAHY? tato strana je pro cyklisty pěkná,akorát bych se vaším prostřednictvím přimlouvala sem tam trasu osadit lavičkama,aby i cyklista a nebo maminky co jezdí s dětma na kole si mohli chvilku odpočinout ....:-)

Úterý, 15. dubna 2014, 01:30Odpovědět

Jihočeská cyklosezona odstartuje ve velkém stylu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.