Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeská univerzita ocenila Roberta Saka pamětní medailí

Minulý pátek udělil děkan Filozofické fakulty Jihočeské univerzity prof. PaedDr. Vladimír Papoušek, CSc., u příležitosti význačného životního jubilea, Pamětní medaili docentu Robertu Sakovi. Při této příležitosti mu za práci pro univerzitu poděkoval i rektor prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc.

Docent Robert Sak, narozen 19. ledna 1933 v Charkově v tehdejším Sovětském svazu, vystudoval historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a po studiích vstoupil do archivní služby.

Od roku 1956 žije v Českých Budějovicích, kde byl nejprve redaktorem, posléze šéfredaktorem nakladatelství Růže, které se především jeho zásluhou přeměnilo v podnik významně ovlivňující kulturní ovzduší šedesátých let.

Následná normalizace znamenala pro doc. Saka dvacet let ´vyhnanství´ v tovární hale slévárny Škoda, ve volném čase se však zabýval dějinami 19. a 20. století, i když bez možnosti své práce publikovat.

Teprve rok 1990 nastartoval Sakovu akademickou dráhu, když začal působit v Historickém ústavu Filozofické fakulty Jihočeské univerzity (po vyčlenění ze struktury Pedagogické fakulty do roku 2006 ústav fungoval jako samostatné pracoviště), zde se v roce 1992 habilitoval v oboru české dějiny.

Je autorem celé řady vědeckých prací, mimo jiné monografií o Františku Ladislavu Riegrovi, Bedřichu Fučíkovi, Josefu Jungmannovi, Miroslavu Tyršovi, Sidonii Nádherné (spoluautor Zdeněk Bezecný), Anně Lauermannové-Mikschové či knih o československých legionářích v Rusku.

Autorsky i redakčně se podílel na dvou vydáních Encyklopedie Českých Budějovic, napsal mimo jiné řadu studií pro vědecké sborníky či popularizujících článků pro tisk, spolupracuje s rozhlasem a televizí. V roce 2009 mu udělil primátor medaili Za zásluhy, udělovanou výrazným osobnostem vědeckého a kulturního života města České Budějovice.

Dlouholetý Sakův přítel, spisovatel Věroslav Mertl, o něm řekl: „Robert Sak je s literaturou svázán pupeční šňůrou, vědom si moci slova nad čtenářem... Kvůli tomu nepřestal být ale historikem, je pouze navíc historikem narativním, vypravěčem, což dnes literatura potřebuje víc než kdy jindy.“

Napsala Daniela Grubhofferová, Filozofická fakulta Jihočeské univerzity

Štítky docent Robert Saka, Pamětní medaile Filozofické fakulty Jihočeské univerzity, ocenění, Robert Sak, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Filozofická fakulta Jihočeské univerzity, Libor Grubhoffer, České Budějovice, Filozofická fakulta Univerzity Ka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská univerzita ocenila Roberta Saka pamětní medailí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.