Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeské památky se probouzejí ze zimního spánku. Turistická sezóna začíná

Turisté a fanoušci památek se konečně dočkali! Právě dnes startuje na mnoha klíčových jihočeských památkách turistická sezóna. Své brány otevírají zámky v Dačicích, Hluboké nad Vltavou, Jindřichově Hradci a Třeboni, dále hrady Landštejn, Nové Hrady, Rožmberk a Zvíkov. Oficiální začátek návštěvnické sezóny, tedy 1. dubna, pak dodrží zámek v Českém Krumlově a klášter ve Zlaté Koruně.

„Mimořádně bude letos 1. dubna otevřen i zámek Kratochvíle, který ale další návštěvníky uvítá až o následující sobotě 4. dubna. Během velikonočního víkendu 4. – 6. dubna zahájí novou sezónu zbývající dva zámky – Červená Lhota a Vimperk,“ uvedla mluvčí Národního památkového ústavu, územního pracoviště v Českých Budějovicích Jitka Skořepová.

Také v letošním roce se na jihočeských památkách odehrají větší stavebně-investiční akce. Nemalá pozornost bude věnována Českému Krumlovu, kde se mimo jiné začne realizovat Centrum studijních pobytů. Investovat se ale bude i do zámeckého parku v Třeboni či rekonstrukce hospodářského křídla na zámku Červená Lhota.

Co se týká novinek, tak na své si turisté přijdou například v Českém Krumlově, kde bude od května zpřístupněna kovárna na prvním nádvoří. V druhé polovině sezóny bude také otevřena konírna na pátém nádvoří.

Stovky kulturních akcí

Samozřejmostí budou v letošním roce i nejrůznější kulturní akce, které se na památkách pod správou NPÚ uskuteční. Jejich počet půjde opět do stovek.

„Kromě zapojení se do některých celorepublikových aktivit, jako jsou Mezinárodní den památek (18. dubna), Noc kostelů (29. května), Víkend otevřených zahrad (13. – 14. června), Hradozámecká noc (29. srpna) a Dny evropského dědictví (5. – 13. září), nechybí samozřejmě v jejich nabídce oblíbené výstavy květin (Třeboň –Amarylis v proutí, Rožmberk – Květinová aranžmá, Dačice – Kytice pro Lotte), vkusně pojatá a s elegantním vtipem instalovaná velikonoční výstava Splašená vejce v Jindřichově Hradci nebo výstavy věnované maďarským a chorvatským umělcům v klášteře Zlatá Koruna. První část sezóny na zámku v Dačicích zpestří Historické oděvy ze sbírky Kristiny Ketmanové, zatímco během letních prázdnin bude k vidění výstava loutek a rodinných divadélek Za oponou čeká fantazie,“ nastínila Jitka Skořepová.

Počítá se i s velmi oblíbenými nočními prohlídkami. Pořádat se budou například v Jindřichově Hradci, Zlaté Koruně, Hluboké nad Vltavou či Dačicích.

A pokud jste skutečné náruživí turisté, kteří každým rokem navštěvují památek hned několik, měli byste vědět o programu s názvem Klíč k památkám, ke kterému se připojilo 130 hradů, zámků, klášterů a dalších památek. O co jde? Jednoduše řečeno - za pět vstupenek získáte šestý vstup zdarma.

Nejenom památky pod správou NPÚ se ale probouzejí ze zimního spánku. K výletu v těchto slunečních dnech pobízí také různé zříceniny, muzea, rozhledny, hrady... Zkrátka je čas se odlepit z gauče, zahodit kabát do skříně a vydat se po stopách našich předků.

Štítky pamatky, turisté, sezóna, zámek, hrad, klášter, Dačice, výstava, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Třeboň, Hluboká nad Vltavou, Zlatá Koruna, Národní památkový ústav, Nové Hrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské památky se probouzejí ze zimního spánku. Turistická sezóna začíná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.