Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeští skauti pomáhají po povodních

Letošní červnové povodně, které sužují celou českou kotlinu, začaly stejně jako v roce 2002 na jihu Čech. Skauti byli schopni pružně zareagovat díky zkušenostem, které nasbírali při minulých povodních a dokázali tak vytvořit týmy, které budou pomáhat v postižených oblastech.

„Již v neděli dopoledne jsme viděli, že se řeky začínají zvedat, ale ještě jsme netušili, jak rychlý to bude mít spád. V neděli večer už bylo jasno a my jsme začali žhavit skautské linky a připravovat se na zájem o zapojení se dobrovolníků z našeho hnutí,“ říká František Šotola, koordinátor skautské pomoci v jižních Čechách.

Skauti nejen z jižních Čech, ale z celé České republiky, nabídli své síly při odklízení následků letošních povodní. Díky jejich struktuře a organizovanosti jsou vítanou pomocí pro starosty měst a obcí či jako podpůrné jednotky pro humanitární organizace, jako jsou například ADRA nebo Český červený kříž.

„Pomoc skautů byla neocenitelná, pomohli v řadě domácností. Jejich nasazení bylo vynikající, všichni jim musíme poděkovat,“ zhodnotil skautskou pomoc starosta Bechyně Jaroslav Matějka.

„Myslím, že všichni, kdo jsme měli to štěstí zažít skauting, máme vnitřně nastaven jakýsi pocit dluhu společnosti za tuto možnost a tento dluh chceme splácet. Někdo vede děti v oddílu, někdo se stará o základny a někdo může pomoct například při takovéto mimořádné události,“ dodává František Šotola, který je mezi skauty oslovován přezdívkou Šoty.

Žížala, skautka, která přijela se spacákem a rukavicemi do zatopeného Zářečí, měla motivaci jednoduchou: „Měli jsme jet na skautskou akci na hradě Švihov, ale jelikož byla zrušená, měli jsme volný čas a chtěli jsme ho věnovat těm, kteří ho potřebují,“ říká skautka s civilním jménem Eva Pospíšilová.

Junák - svaz skautů a skautek ČR - sdružuje 45 tisíc dětí a mladých lidí a je tedy největší výchovnou organizací v republice. Skauting všestranně působí na rozvoj osobnosti dětí a mladých lidí prostřednictvím her, zážitků, aktivit a dalších činností.

Napsal František Šotola
čtenářský příspěvek

Štítky skauti, jižní Čechy, povodně, pomoc, povodeň, Česko, Jihočeský kraj, ADRA, Český červený kříž, Jaroslav Matějka, Junák - český skaut, z. s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští skauti pomáhají po povodních  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.