Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kardinál Vlk si ve studentském kostele vysloužil potlesk

Významné výročí si v těchto dnech připomínají účastníci mezinárodní konference Církev - znamení jednoty, ekumenické a pastorální aspekty, která byla dnes ráno zahájena v budějckém studentském kostele sv. Rodiny. V pátek 21. listopadu uteče 50 let od vyhlášení konstituce Lumen gentium.

Konferenci, která pokračuje i zítra, pořádá Teologická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a Biskupství českobudějovické. Jak už její název napovídá, jedním z hlavních témat je jednota, a to i mezi křesťany.

„Církev má v dnešní společnosti s velmi rozdílnými názory a hodnotami působit jako sjednocující prvek. Těžko však může usilovat o porozumění a smír mezi různými částmi společnosti, pokud jsou křesťané rozděleni do několika různých církví s částečně odlišným učením,“ zmínil organizátor konference, proděkan pro vědu a výzkum Michal Opatrný.

Hlavním hostem dnešního dne byl kardinál Miloslav Vlk, který se postaral o první referát s názvem Česká církev a Lumen gentium. Jeho povídání bylo poutavé a chvílemi i značně emotivní. Mimo jiné zavzpomínal na to, jak se lidé v Československu k dokumentům Druhého vatikánské koncilu, jenž se konal v první polovině 60. let, dostávali.

„Žili jsme v době komunismu, který se snažil církev všemožně izolovat od vnějšího světa,“ zmínil Miloslav Vlk. Dostat se tak ke zmíněným textům nebylo vůbec snadné. Kardinál ale zdůraznil, že i když režim bránil šíření, byly dokumenty pro zainteresované osoby, které se po nich sháněly, určitým způsobem dosažitelné, a to i díky samizdatům, nebo třeba vysílání Svobodné Evropy. „Byl komunismus, a přesto jsme měli možnost, bohudík, se s dokumenty seznámit.“

Kompletní české vydání dokumentů si ale muselo počkat až do roku 1992. „Bylo plno času na vypilování překladu. Dokumenty jsou opravdu velice kvalitně přeloženy a jsou k dispozici,“ řekl Miloslav Vlk a dodal, že každý aktivní věřící by měl mít vedle Bible právě tyto dokumenty. Není však důležité je mít pouze položené na polici, ale šířit jejich poselství dál.

Kromě kardinála Vlka ve čtvrtek ve studentském kostele promluvily takové kapacity, jako je například římskokatolický kněz a teolog, emeritní profesor Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a Papežské Lateránské univerzity v Římě Karel Skalický či emeritní profesor Katholish - Theologische Privat Universität v Linci Hanjo Sauer.

Zítřejší program nabídne referáty Petera Neunera, Pavla Ambrose, Pavla Černého, Tomáše Petráčka a Alvara Grammatica.

Vizitky přednášejících

Peter Neuner pochází z Mnichova. Mimo jiné dlouhodobě věnuje ekumenickým otázkám (sjednocení křesťanských církví) a eklesiologii (nauka o církvi).

Pavel Ambros se věnuje především pastorální a spirituální teologii. Zabývá se kontinuitou a diskontinuitou tradice „nové evangelizace“, inkulturací a spiritualitou křesťanského Východu.

Pavel Černý je mimo jiné emeritním předsedou Církve bratrské a emeritním předsedou Ekumenické rady církví v ČR.

Alvaro Grammatica působí jako generální představení Koionie Jana Křtitele v plzeňské diecézi, ve které je také biskupským vikářem pro evangelizaci.

Tomáš Petráček je katolický teolog, kněz a církevní historik. Vyučuje na Univerzitě Karlově a Univerzitě Hradec Králové, kde je zároveň vedoucím katedry Kulturních a náboženských studií.

Druhý a zároveň poslední den konference zítra začne od 9 hodin. Vstupné je zdarma.

Štítky kardinál Miloslav Vlk, kostel sv. Rodiny, České Budějovice, Miloslav Vlk, kostel, církev, Lumen gentium, Teologická fakulta Jihočeské univerzity, Pavel Černý, Tomáš Petráček, Pavel Ambros, Jan Křtitel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kardinál Vlk si ve studentském kostele vysloužil potlesk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.