Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Když se z vína stane životní koníček i profese

Patříte mezi milovníky kvalitního vína a nechcete si pro něj jezdit několik stovek kilometrů daleko? V tom případě by vám nemělo uniknout, že na budějckém Palackého náměstí se před několika týdny otevřela Vinotéka Moravia, která Jihočechům servíruje víno ze sklepů těch nejlepších vinařů přímo pod nos.

Jedním z duchovních otců nové prodejny je mladý Brňan, rodák ze slovenské metropole Bratislavy, David Filípek, jehož vinařský příběh začal už v raném dětství. „V mých osmi letech rodiče koupili chatu na Pálavě v Pavlově, známé vinařské vesnici, kde na člověka ta atmosféra přímo dýchá. Tam jsem se i poprvé opil, když mě poslali pro burčák. Dostal jsem ho tehdy ochutnat, cestou zpátky na mě zasvítilo sluníčko a bylo to. (směje se) Postupem času se z aktivní konzumace vína stala i pracovní záležitost,“ svěřuje se Budějcké Drbně.

Klíčové pro něj bylo setkání s Jihočechem vietnamského původu Giangem Dangem Vu, který v Brně toho času působil jako student. „Potkali jsme se čistě náhodou. Já jsem seděl v kavárně s kamarádkou, která Gianga znala. A on šel zrovna kolem. Dali jsme se do řeči a padli si do oka,“ líčí David Filípek, pro něhož byl tento moment vzhledem k nejbližší budoucnosti zlomový.

Především díky svému novému kamarádovi se totiž dostal do Budějc, kde na začátku letošního roku společně otevřeli Vinotéku Moravia. „Jelikož někteří moji známí vlastní vinařství a postupně jsem potkával lidi, kteří mají vinotéky, tak se to ve mně najednou zlomilo a rozhodl jsem se, že do toho půjdu a otevřu si vlastní. A že bude zrovna v Budějovicích? Nad tím jsme s Giangem ani moc dlouho neuvažovali,“ doplňuje.

Samotná konzumace vína je samozřejmě velice příjemnou záležitostí, základní myšlenka nové budějcké vinotéky je ale hlubší. „Když klientovi nabízím láhev nebo čepuji sudové víno, snažím se, aby se toho o víně co nejvíce dozvěděl. Nejdřív od něj zjistím, jakou má představu, a následně podle jeho chutí mu doporučím takové, aby mu co nejvíc zachutnalo,“ vysvětluje Filípek.

Už podle názvu musí být každému jasné, odkud bude pocházet veškerý sortiment Vinotéky Moravia. Přestože červená vína nejsou výsadou tuzemských vinařů, ta bílá naopak patří mezi světovou špičku. To potvrdil i Antonín Chudoba, jenž v Budějcích vedl řízenou degustaci hnanického Vinařství Kořínek.

„Neznám proto jediný důvod k tomu, abychom tady měli vína z Francie, Itálie nebo jiných zemí. Koncept naší vinotéky spočívá právě v dovozu vín od moravských vinařů do Čech. Pokud vše půjde podle plánu, rádi bychom v průběhu příštího roku otevřeli vinotéku také na Moravě. Ta by naopak nabízela česká vína, nejspíš se bude jmenovat Vinotéka Bohemia,“ prozrazuje své plány David Filípek s tím, že v roce 2014 by se českobudějovická vinotéka měla přesunout (nebo vzniknout další pobočka) do prostor plánovaného obchodního centra Černý pelikán na Lannově třídě.

Aby se Vinotéka Moravia odlišila od konkurence, nabízí vína od vinařů, kteří jsou na jihu Čech prakticky neznámí. To potvrzují slova majitele nového obchůdku na rohu Palačáku. „Když po ochutnávce usoudím, že právě takové víno bychom mohli v Českých Budějovicích nabízet, snažím se zjistit, jestli už je to konkrétní vinařství ve městě nebo jeho okolí zastoupeno, hlavně tedy v supermarketech. Snažíme se totiž být ojedinělí, unikátní, něčím zajímaví,“ říká Filípek. Podle něj je zatím nejoblíbenější odrůdou jeho zákazníků mezi sudovými víny Irsai Oliver, velký zájem je také o stálici - Rulandské šedé.

V nabídce sudových vín nechybí ani opravdu výjimečné vzorky. „Vína odebíráme především od rodinných vinařství nebo mikrovinařství. Například Veltlínské zelené a Zweigeltrebe od Vinařství Zámečník, kterých bylo vyrobeno jen tisíc litrů, máme k dostání jako jediná vinotéka v České republice,“ uzavírá David Filípek.

Další řízená degustace ve Vinotéce Moravia se uskuteční ve čtvrtek 30. května od 18 hodin. Výsledky práce vinařů z nejjižnějšího koutu jižní Moravy, obce Rakvice, představí Josef Ulica z Vinařství Vajbar.

Kontakt

Vinotéka Moravia
Otakarova 65, České Budějovice
naproti obchodnímu domu BILLA na Palackého náměstí
Internet: www.vinoteka-moravia.cz
Facebook: www.facebook.com/moraviavinoteka

Štítky Vinotéka Moravia, Palackého náměstí, České Budějovice, David Filípek, víno, vinařství, burčák, hobby, Česko, Brno, Pavlov, Pavlovské vrchy, Drbna.cz, Facebook, Billa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když se z vína stane životní koníček i profese  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.