Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ke stávajícím budějckým parkům přibude nový areál

Plochu zeleně v Českých Budějovicích by měl ještě letos rozšířit nový park v areálu bývalých kasáren ve čtvrti Čtyři Dvory. Vznikne zhruba na tříhektarové ploše a jeho součástí budou například dětské hřiště, stezka vhodná i pro seniory nebo skatepark.

České Budějovice udržují 264 hektarů zelených ploch. Při současném počtu obyvatel města z toho vyplývá, že na hektar zeleně připadá 354 lidí. „Plocha parků nezná objektivní měřítko, někomu vyhovuje současný stav, jiný by udělal park na úkor všeho a další by nejraději viděl nová parkovací místa a domy,“ řekl náměstek českobudějovického primátora Kamil Calta (TOP 09).

Ročně město platí za údržbu parků přibližně 30 milionů korun. Pětkrát za sezonu se seče tráva v parcích, kdy se také vyhrabávají a likvidují odpady. „V částce na údržbu je zahrnuta i položka za sběr odpadků z trávníků,“ upřesnil Calta.

Město také zajišťuje pravidelnou péči o keře. „Další dva miliony korun ročně dáváme na údržbu komunikační zeleně, což jsou travnaté pásy kolem silnic,“ uvedl náměstek.

České Budějovice nemají v porovnání s jinými podobně velkými městy problém s tím, že by se v parcích zdržovaly větší skupiny bezdomovců. „O to se starají strážníci,“ řekl Kamil Calta.

Největším českobudějovickým parkem je Stromovka, jejíž rozloha je 68 hektarů. Obyvatelé města ji vyhledávají hlavně proto, že je těsně u centra. Ve Stromovce jsou upravené stezky pro chodce, běžce, cyklisty nebo in-line bruslaře.

Nově vznikající areál ve Čtyřech Dvorech se bude lišit od ostatních hlavně skateparkem. V Budějcích v minulosti v malé míře fungoval u Sportovní haly, kde však vzniklo parkoviště. Park bude sloužit především sportovně rekreačním aktivitám.

Kromě sítě cest pro kondiční běh, procházky či in-line bruslení zde má vzniknout třeba také plocha pro pétanque. K volnému využití budou hřiště pro míčové hry. K dispozici má být i objekt s občerstvením a sociálním zázemím a půjčovna sportovních potřeb.

Zdroj: ČTK

Štítky park Čtyři Dvory, zeleň, České Budějovice, Čtyři Dvory, údržba, TOP 09, Stromovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ke stávajícím budějckým parkům přibude nový areál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.