Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kvalita vody je dobrá, některá koupaliště zdraží

Při prvních letošních odběrech vzorků zaznamenali hygienici v jihočeských koupacích oblastech proměnlivou kvalitu vody. I když sezona začíná 1. června, předchází jí první odběry v osmi sledovaných oblastech.

Na pětistupňové škále kvality vody získala jedničku voda na Lipně u pláží v Lipně nad Vltavou a Černé v Pošumaví. Vodu u pláže v Horní Plané v souvislosti s mikrobiologickými ukazateli uplynulé sezony hygienici souhrnně hodnotili trojkou.

„Tu dostala i voda v rybníku Hejtman, kde byly aktuálně překročeny limitní hodnoty ukazatele chlorofyl-a. Staňkovský rybník dostal dvojku. Voda u ATC Radava na Orlíku dostala jedničku, voda u veřejného tábořiště Podolsko trojku. Byly zde aktuálně překročeny limitní hodnoty ukazatelů chlorofyl-a a sinice. Vojníkov na Orlíku byl hodnocen stupněm čtyři v souvislosti s hodnocením mikrobiologických ukazatelů za uplynulou sezonu. Aktuálně zde hygienici registrují mírně zhoršené vlastnosti, především sníženou průhlednost a výskyt vodního květu,“ řekl František Kotrba z českobudějovické krajské hygienické stanice.

Na sezonu se připravují i umělá koupaliště, některá zdraží vstupné. „Příjmy z letní plovárny v Českých Budějovicích činily loni 1 873 370 korun, přišlo 32 160 návštěvníků, o rok dříve to bylo 669 420 korun. To však plovárna fungovala kvůli rekonstrukci jen od 20. července do 31. srpna,“ řekla agentuře Mediafax mluvčí magistrátu Jitka Welzlová. V roce 2009 byly příjmy z plovárny 1 406 270 korun.

Letos se letní koupaliště ve městě otevře od 26. května, v provozu bude do 31. srpna. Vstup pro dospělé bude 90 korun za den, což je o 20 korun více než vloni. Po 17. hodině zaplatí lidé 50 korun. Děti od tří do 10 let, senioři a postižení zaplatí 40 korun za den, po páté hodině odpolední 30 korun.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky koupaliště, Vodní nádrž Orlík, Mediafax, František Kotrba, Krajská hygienická stanice, Horní Planá, Lipno nad Vltavou, Vodní nádrž Lipno, Podolsko, Vojníkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody je dobrá, některá koupaliště zdraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.