Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lodní doprava z Hluboké do Hněvkovic je obnovena

Povodí Vltavy po červnových záplavách postupně obnovuje hornovltavskou vodní cestu. Odstraňuje nánosy štěrkopísků v okolí jezů a další překážky, vytyčuje vodní cestu.

Od pátku začala jezdit pravidelná lodní doprava v úseku Hluboká nad Vltavou - Purkarec, v příštím týdnu i na trase Hluboká - Hněvkovice. Od pondělí už funguje lodní doprava na vodní nádrži Orlík a vodní cesta až po Týn nad Vltavou.

„Při červnové povodni vznikly velké štěrkopískové nánosy v obratišti lodí pod Jiráskovým jezem v Českých Budějovicích a také v dolní rejdě v Českém Vrbném a v horní i dolní vodě na jezu v Hluboké nad Vltavou,“ řekl Jan Flíček z hornovltavského závodu Povodí Vltavy.

Podle něj jde o lokální nánosy. Není ovlivněná kapacita koryta řeky, ale plavební hloubka, kterou jsou správci povodí povinni garantovat na 1,6 metru. Povodí dosud chyběla vhodná mechanizace. V pondělí začne plavební hloubku v Českém Vrbném a v Hluboké nad Vltavou obnovovat Hydroservis Hradec Králové. Práce potrvají asi 14 dnů a přijdou na čtyři miliony.

Plavba byla od záplav zastavená od Českých Budějovic do Mělníka. Úseky na Vltavě jsou postupně otevírány. Nejdříve pro malá plavidla do 20 metrů bez pohonu, potom i s pohonem.

„Teď je otevřená zdrž v Českém Vrbném po českobudějovickou Lannovu loděnici, nesmí se do obratiště lodí pod Jiráskův jez. Dále je otevřená plavba na části nádrže vodního díla Hněvkovice, od hráze po katastr obce Poněšice. Od pondělí byla obnovena plavba na Orlíku až do Týna nad Vltavou s tím, že plavební komora na vodním díle Kořensko je v provozu,“ shrnul Flíček.

Českobudějovická plavební od pátku obnoví pravidelné jízdy na trase Hluboká nad Vltavou - Purkarec a zpět, zatím se dvěma malými loďmi Záviš a Altona. „Od poloviny příštího týdne do přístavu Hluboká-Hamry přesuneme i lodě Vojtěch Lanna a Malše, které pojmou 80 cestujících. Jezdit budou na trase Hluboká-Hněvkovice,“ uvedl Štěpán Machart z Českobudějovické plavební.

Zdroj: ČTK

Štítky Loď, Vojtěch Lanna, Vltava, Hněvkovice, vodní doprava, vodní cesta, povodeň, Hluboká nad Vltavou, Hluboké, Povodí Vltavy (státní podnik), České Vrbné, České Budějovice, Týn nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lodní doprava z Hluboké do Hněvkovic je obnovena  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.