Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Malše klesá, v Roudném odstraňují škody

Roudné - jedna z nejvíce postižených obcí velkou vodou na Budějcku. Prší stále, hladina v Malši ale klesá a obec se vzpamatovává z letošních povodní.

Na své zahrádce, jen několik málo metrů od řeky, stěhuje důchodce Jiří Kraus nábytek ze své dřevěné letní chatky. Křesla, botník, skříně. Tak to vypadá před chatou, kterou voda vyplavila už třikrát. Živel pronikl do rekreačního domku a nezanechal suché nic, co se nacházelo do půl metru od podlahy.

„Poprvé nás voda zasáhla v roce 2002, potom v roce 2009 a letos. Už jsme si zvykli. Pokaždé musím všechno vystěhovat, vyhodit a pořídit si věci nové nebo z bazaru,“ vypráví pan Jiří, který bydlí kousek od centra Budějc a do Roudného se jezdí pouze rekreovat.

„O vylití řeky jsem se dozvěděl až v sedm hodin ráno, jenže to začalo už ve tři v noci, tudíž jsem se sem nedostal. Musel jsem čekat, až to trochu opadne a pak přelézt přes plot vzadu na zahradě,“ pokračuje senior.

Nic moc ale Jiří Kraus nezachránil. Bere mě dovnitř chaty, kde ukazuje, kam až sahala voda. „Mrzí mě zničená lednička s mrazákem. Nejvíc je mi ale líto skútru,“ vychází z chaty a vede mě do zadní části zahrady, kde měl motorku zaparkovanou. Mimo ní přišel i o sekačku a další zahradní nářadí.

Je nešťastný, ale své letní zázemí by už neměnil. „Jsem tady od osmašedesátého roku, mám svá léta a nemám na to sílu. Navíc v létě je tu nádherně,“ říká optimisticky Jiří Kraus a zároveň si pochvaluje pomoc dobrovolných hasičů. „Bylo jich tady dost a činí se,“ dodává.

O kousek dál u fotbalového hřiště, kde se jsou momentálně spíš doma kachny než fotbalisté, mají svou základnu dobrovolníci a dobrovolní hasiči. Stavěli protipovodňové bariéry a nyní čerpají vodu ze hřiště i přilehlých zákoutí.

„Jsme tady od soboty a střídáme se. Včera tady bylo šest dobrovolných hasičských sborů z okolních vesnic,“ říká jedna z dobrovolnic zajišťující občerstvení pro hasiče a ostatní pomocníky. Atmosféra mezi nimi je uvolněná. To nejhorší je již ale za nimi.

Potvrzuje to i starosta Roudného Gustav Had: „Musím říci, že jsme situaci zvládli docela dobře, jelikož jsme protipovodňová opatření zajistili včas i přes to, že příliv vody byl poměrně rychlý. Volali jsme na pomoc profesionální hasiče, jenže toho měli tolik, že nestíhali. Tak jsme obvolali známé sbory z okolních vesnic a ty nám přijely na pomoc s příslušnou technikou a odčerpaly vodu ze zatopených zahrádek,“ říká starosta Had.

V těsné blízkosti řeky bydlí i operní pěvec a mistr světa ve hře na pilu Petr Dopita. Ten si po zkušenostech s minulými povodněmi nechal zvýšit podlaží svého domu, a ačkoliv má na zahradě přes metr vody, je takřka v suchu. „Petr Dopita je doma, mluvil jsem s ním a nic mu nechybí,“ dodává ještě starosta.

Voda se dostala i do sklepních prostor roudenské mateřské školky. I odtud hasiči vodu čerpají a chod školky tak není ohrožen. To nejhorší, zdá se, má Roudné za sebou.

Druhý den povodní na Budějcku

Pondělí, 3. června 2013, 11:30

Zaplavené domy u řeky Malše
Cesta z Roudného do Vidova

Štítky povodně, velká voda, Malše, Roudné, Českobudějovicko, úklid, Roudná, Roudný, Jiří Kraus, chata, zahrada, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malše klesá, v Roudném odstraňují škody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.