Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

„Máte ucpanou kanalizační přípojku,“ lhal lidem podvodník

Obyvatele Písku a Budějc mohl v minulých dnech navštívit živnostník, který se vydává za spolupracovníka vodárenské společnosti ČEVAK. Lidi v několika případech oslovil s nabídkou na vyčištění domovní kanalizační přípojky a minimálně od dvou vyinkasoval částky okolo pěti tisíc korun.

„V pondělí nás oslovila paní z Českých Budějovic, kde tento muž údajně prováděl kamerovou prohlídku hlavní kanalizace. Ženě sdělil, že mají ucpanou přípojku a ta se musí vyčistit. Poté přišel s tím, že přípojka je v havarijním stavu a nabídl majitelce opravu. Údajně si nechal zaplatit okolo pěti tisíc korun,“ popsala mluvčí společnosti ČEVAK Jitka Kramářová.

Ihned poté, co se na ně poškozená žena obrátila, zaměstnanci vodohospodářské společnosti přípojku prověřili. Zjistili, že je v bezvadném stavu po rekonstrukci, nejsou na ní znát jakékoliv stopy po čištění a hlavně vede úplně jinudy, než podvodník tvrdil. Podobný případ se objevil také v Písku.

Společnost ČEVAK, která v obou městech provozuje vodohospodářský majetek, veřejnost upozorňuje, že s tímto živnostníkem v žádném případě nespolupracuje. „Při čištění domovních kanalizačních přípojek navíc muž vstupuje do veřejné kanalizace, kam je přístup povolen jen povolaným osobám,“ upozorňuje provozní ředitel Lubor Tomanec.

Je povinností každého správného hospodáře se o svůj majetek starat. Domovní vodovodní a kanalizační přípojky zpravidla patří majitelům nemovitostí, kteří také zajišťují jejich údržbu a opravy.

Že kanalizační přípojka nefunguje tak, jak má, poznají lidé většinou tak, že jim z domu špatně nebo vůbec neotéká odpadní voda. „To se ale stává velmi zřídka. Většinou poté, co lidé do odpadu spláchnou například hadr, nebo jiné větší předměty a nečistoty, které tam nepatří,“ říká Tomanec.

Akciová společnost ČEVAK podle slov Jitky Kramářové ve všech provozovaných lokalitách pravidelně provádí údržbu městských kanalizačních stok, které jsou plně funkční. „Žádný bezprostřední problém s kanalizací, před kterým živnostník oslovené lidi varuje, tedy nehrozí,“ dodává mluvčí.

Stejně jako v případě falešných odečítačů vody nebo osob, které v domácnostech nabízejí její okamžité rozbory, platí několik pravidel, jak si mohou lidé ověřit, že skutečně jednají se zaměstnancem společnosti ČEVAK.

„Ve většině případů jezdí naši lidé viditelně označeným autem s logem firmy. Na sobě mají firemní oblečení. Zároveň jsou povinni prokázat se firemní průkazkou s fotografií, kde je zároveň uvedeno i číslo občanského průkazu a naši zaměstnanci se jím na požádání musejí prokázat,“ řekla mluvčí společnosti Jitka Kramářová.

V případě placených služeb navíc nikdy nevybírají hotovost na místě. Pokud si lidé nejsou jistí, s kým jednají, mohou si informace ověřit na nejbližší provozním středisku společnosti. Není totiž vyloučeno, že se s podobným ‚podnikatelem‘ nesetkají i na jiných místech kraje.

Štítky ČEVAK, kanalizační přípojka, podvodník, Písek, České Budějovice, kanalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

„Máte ucpanou kanalizační přípojku,“ lhal lidem podvodník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.