Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Medvědí párty v hlubocké zoo. Ben a Dick slavili!

V Zoo Ohrada na Hluboké v pátek proběhla velká narozeninová oslava. Medvědí bratři Ben a Dick oslavili své pětadvacáté narozeniny. Kdekdo by řekl, že se budou chovat jako dospělí. Na své obří narozeninové dorty se ale vrhli s téměř dětskou vervou.

Méďové se narodili v jihočeské zoo 30. ledna revolučního roku 1989. Oslavu ale pořadatelé letos naplánovali na 31. ledna. To kvůli dětem, které měly pololetní prázdniny.

Na tři desítky rodičů s dětmi se sešly před jednou hodinou odpolední u medvědí klece. Ošetřovatelé připravovali dorty složené z medvědích pochoutek.

„Dorty máme připravené, akorát je musíme složit dohromady. Mají být třípatrové. Každý medvěd dostane svůj dort, aby se neprali,“ řekl Budějcké Drbně zástupce ředitele zoo Roman Kössl.

Zpočátku měli ošetřovatelé problém naskládat na sebe jednotlivá patra. Želatina nedržela, a tak pomáhal, kdo měl ruce a nohy. Do servírování se zapojily i dětičky. V půl druhé ale museli všichni z klece ven.

Ben s Dickem už nervózně přešlapovali za mřížemi svého příbytku a mlsně se poohlíželi, co by kde snědli. Od rána měli totiž jen med a byli pěkně vyhladovělí. Dorty byly složené z ovoce, zeleniny, rýže, pečiva, medu, navrch posypané moučnými červy. To vše obsahovaly několikakilové nádoby.

Huňatí bráchové se na dorty vrhli a do několika desítek minut z nich zbylo jen pár kusů želatiny.  Medvědi, jejichž rodiče Gelu a Marica pocházeli z rumunských Karpat, jsou oba samci. Důvod je prostý - regulace rozmnožování medvědů hnědých v českých zoologických zahradách.

Medvědy odchované v lidské péči klasickým způsobem není totiž možné vypouštět do volné přírody, v zoologických zahradách jich je zatím dostatečný počet a předávat je soukromým chovatelům není vhodné.

„Medvědi se ve volné přírodě dožívají 25 až 30 let. V zoologických zahradách se ale dožívají delšího věku. Je to 35 až 40 let. Nejvíce se medvěd dožil padesátky.Rodiče Bena a Dicka uhynuli právě ve svých pětadvaceti letech,“ doplnil Roman Kössl.

Štítky Zoo Ohrada, Hluboká nad Vltavou, Ben, Dick, medvědi, narozeniny, dort, zoologická zahrada, medvěd, Zoo Hluboká, Hluboké, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Medvědí párty v hlubocké zoo. Ben a Dick slavili!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.