Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Máji roste komunitní centrum, lidé mají pochybnosti

Nejeden Budějčák si jistě všiml nově vznikající budovy na sídlišti Máj v ulici Antonína Barcala. Co to bude, jak dlouho potrvá stavba, k čemu bude sloužit a kdo a kolik za ni zaplatí? Budějcká Drbna přináší odpovědi nejen na tyto otázky.

Na Máji pomalu vzniká multifunkční objekt, který chce pomáhat jak dětem a mládeži, tak i dospělým. Obyvatelé sídliště se mohou těšit na Komunitní centrum, které nabídne nové prostory Mateřskému centru Máj, které dříve sídlilo naproti multikinu, nyní využívá prostory ZŠ Emy Destinové.

Mateřské centrum získá ve čtyřpatrové budově prostor o rozloze 400 metrů čtverečních. Svou základnu tady rovněž budou mít Salesiáni, kteří se věnují dětem nejen na Máji. Uvažuje se i o poradně pro ženy či kluby seniorů. Na střeše objektu pak vznikne hřiště.

Pro dospělé by mělo středisko zajistit sociální poradenství a středisko primární prevence. Objevit by se měla i služebna městské policie. Dostavěno by mělo být koncem května příštího roku.

Reakce na vznikající budovu se různí. Co se ale některým obyvatelům sídliště nelíbí, je úbytek parkovacích míst. Budějčáci však o svá parkovací místa zcela nepřijdou.

„Místa, která nyní zanikla, budou zpět vybudována. Nyní se provádí výstavba osmnácti míst u Penny marketu, příští rok na jaře bude dalších třicet čtyři na druhé straně Penny a okolo nové budovy Komunitního centra vznikne asi deset parkovacích míst jako součást stavby. Shrnuto tedy, zabráno bylo asi padesát parkovacích míst a šedesát jich po výstavbě přibude,“ vypočítává náměstek primátora pro investice a správu veřejných statků Kamil Calta.

Za výstavbu multifunkčního komunitního centra zaplatí město necelých 54 milionů bez DPH. Na realizaci proběhla architektonická soutěž, do níž se zapojilo patnáct návrhů. Komise pak vybrala vítězný návrh bratislavské společnosti SLA s. r. o.

Zda-li bude komunitní centrum skutečně užitečné, to se uvidí časem. „Velmi bude záležet na samotných organizacích, jak kvalitní a zajímavé služby budou nabízet svým uživatelům. Osobně jsem přesvědčen, že komunitní centrum může přispět ke zlepšení celkové situace na sídlišti Máj,“ říká náměstek primátora pro školství a sociální věci Petr Podhola.

Budějcká Drbna vyrazila na Máj mezi obyvatele sídliště a vyptala se jich, co na tento projekt říkají. Dost lidí ani nevědělo, co za stavbu tam vlastně vzniká.

„Vím zhruba, o co se jedná, nemyslím si ale, že to bude mít nějaký větší efekt na situaci na Máji. Možná sem budou chodit Romové, ale já asi ne,“ říká pětatřicetiletá maminka, která žije jen několik desítek metrů od vznikajícího centra.

„Určitě služeb nebudu využívat. Děti už mám velké, posílat je sem nebudu. Nemám z toho radost, hlavně z důvodu nedostatku parkovacích míst. Zrušili parkoviště před domem a situace s parkováním je na Máji otřesná,“ řekla Budějcké Drbně obyvatelka Máje Simona Marýšková.

Snad tedy město dostojí svému slibu a parkovací místa nahradí. Do té doby budou muset Budějčáci najít jiné řešení. „Věřím, že stavba bude plně sloužit svému účelu a obyvatelům zpříjemní každodenní život v sídlišti,“ doplňuje náměstek Calta.

Štítky Komunitní centrum Máj, sídliště Máj, České Budějovice, komunitní centrum, sídliště, parkování, Drbna.cz, Antonín Barcal, Penny Market, Petr Podhola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Zabráno bylo asi padesát parkovacích míst a šedesát jich po výstavbě přibude, mínus x vyhrazených parkovacích míst pro zaměstnance centra a MP. Povedené změny jsou také v prostoru ul. K. Štěcha a E.Rošického. Sídliště které je takto namačkáno se ještě zhušťuje na úkor zeleně. Zánik tzv. nárazníkového pásma u přírodní rezervace Vrbenské rybníky v místě od restaurace Bergamo, kde byla stavební úzávěra, vzalo také za své. Kdopak se asi tak stal majitelem těchto pozemků, nyní stavebních parcel.

Úterý, 12. listopadu 2013, 12:08Odpovědět

Tomáš Fuk

Pokud si vzpomínám, při představování a projednávání projektu se hovořilo mj. o tom, že v objektu budou i parkovací místa a že několik z nich bude využívat tamní služebna městské policie. Že by opět bylo nakonec něco jinak, jak je u naší radnice zvykem? Uvidíme, zda onen proklamovaný přínos nebude pouze přínosem pro některé firmy a zda se nakonec nedozvíme, že "vzhledem k nízkému zájmu o tam umístěné služby bude využit ke komerčním účelům, čím pro obyvatele Máje vznikne další tolik potřebné obchodní centrum...."

Úterý, 12. listopadu 2013, 09:40Odpovědět

Jay Dee

Já jen doufám, že tam bude i ta služebna MP a nějaká ta kamera(spíš kamery), protože jinak bude okolí této budovy nejrizikovější místo na máji, díky našim nepřizpůsobivým.... A co to hřiště na střeše, doufám že to s hlučností pro okolí nebude stejné, jako kritizované hřiště kousek od Billy.

Pondělí, 11. listopadu 2013, 10:52Odpovědět

Na Máji roste komunitní centrum, lidé mají pochybnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.