Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Na Pražském předměstí přibývá horkovodní síť po metrech

Horkovodní teplárenská síť se v Českých Budějovicích přes léto prodlouží o další dva kilometry. Dojde k tomu přestavbou parovodu na Pražském předměstí v délce 2209 metrů od Čéčovy do Klaricovy ulice. Stavba byla dodavatelské firmě předána v pondělí.

Součástí prací je i protlak potrubí pod Pražskou třídou. Po trase se na horkovod přepojí šest výměníkových stanic Čéčova, Hálkova, Bezpalec, Kostelní, Nerudova a Klaricova s výkonem 27 720 kW, které rovněž projdou modernizací a výměnou technologie. Investice vyjde na 70 milionů korun, z nichž téměř 40 milionů pokryje dotace Státního fondu životního prostředí.

„Podle délky rekonstruovaných rozvodů jsme bezesporu jedním z lídrů modernizace sítí v republice. Přechod na horkovod musí ale mít ekonomický smysl, protože není levný. Je to ale způsob, jak snížit tepelné ztráty v síti a zefektivnit provoz,“ říká Miroslav Houfek, předseda představenstva Teplárny České Budějovice.

Právě tento přínos ocenilo i Teplárenské sdružení ČR, které letos českobudějovické teplárně udělilo za první etapu výroční cenu Křišťálový komín a titul Projekt roku 2013. Tato I. etapa měřila rovněž dva kilometry a horkovod na Pražské předměstí přivedla ze sídliště Vltava. Na ní současná II. etapa navazuje. Na léto roku 2015 se pak plánuje III. etapa, v této části města závěrečná.

„Pilířem naší dlouhodobé koncepce rozvoje je moderní, úsporná a ekologická výroba a distribuce tepelné energie za předvídatelné a dlouhodobě udržitelné ceny. A tomu jdeme i touto investicí naproti. Původní parovodní potrubí bylo dimenzované hlavně pro zásobování průmyslových podniků v době před třiceti a více lety a dnes už nesplňuje požadavky na tepelné ztráty, ani spolehlivost. A neumožňuje variabilní provozování v různých ročních obdobích a s tím spojenou větší úspornost,“ vysvětluje místopředseda představenstva Martin Žahourek.

Proti původnímu parovodnímu je nové horkovodní potrubí předizolované a s menším průměrem přizpůsobené současným i budoucím potřebám. To vše spolu s jeho provozování v jednotlivých ročních obdobích snižuje ztráty na trasách. Díky takto ušetřenému a tedy nespálenému uhlí se sníží i emise vypouštěné do ovzduší.

„Naším cílem je mít v Českých Budějovicích centrální systém zásobování teplem, který odpovídá 21. století. Včetně navazujících služeb,“ dodává Žahourek. K jeho naplnění slouží i dokončený audit všech parovodů a horkovodů, který poskytuje detailní přehled o stavu primárních sítí, včetně tepelných a hydraulických modelů.

Teplárna po městě provozuje 166 kilometrů tepelných rozvodů, jejichž součástí je i 133 předávacích stanic. První horkovodní část vznikla v letech 2006 a 2007 na sídlištích na levém břehu řeky Vltavy. Vloni pak byla prodloužena právě ze sídliště Vltava až na Pražské předměstí k výměníkové stanici Klostermannova. Po trase se na horkovodní provoz přepojilo šest výměníkových stanic o celkovém výkonu 21 840 kW a 2802 bytů. Zatím horkovodní síť ve městě měří 18 kilometrů.

Vedle aktuálního projektu pro Pražské předměstí má teplárna ve městě vytipované i další lokality vhodné pro přechod na horkovodní provoz, například v Suchém Vrbném a v Havlíčkově kolonii. Jak ale upozorňuje Miroslav Houfek, předpokládá to další propočty a ekonomické analýzy rentability. Už nyní je ale jasné, že díky I. a II. etapě na Pražském předměstí firma ročně uspoří desítky tisíc gigajoulů tepelné energie.

Napsal Zdeněk Zuntych

Štítky Teplárna České Budějovice, horkovodní teplárenská síť, horkovod, prodloužení, České Budějovice, teplo, Vltava, sídliště, Státní fond životního prostředí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Pražském předměstí přibývá horkovodní síť po metrech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.