Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na sobotu jsou naplánována dvě protiromská shromáždění

V Budějcích se možná opět schyluje k násilí. Primátorovi Juraji Thomovi se nepodařilo přesvědčit pořadatele, aby zrušili další protiromsky zaměřené demonstrace na sídlišti Máj, které jsou ohlášené na následující sobotu.

„Akce zaměřená proti násilí jim bude předcházet v pátek,“ informoval Thoma. Toto shromáždění se bude konat na Piaristickém náměstí. Podle jedné z organizátorek Radky Doležalové je jeho cílem ukázat, že násilí do města nepatří, jak násilnosti extremistů, tak násilí ze strany Romů.

„V sobotu se budou konat minimálně dvě shromáždění, z toho jedno spojené s pochodem z náměstí na sídliště Máj. Nazváno je oficiálně Proti diskriminaci slušných občanů Českých Budějovic, organizují to Lukáš Kohout, Jan Plánka a Jaromír Pytel. Další, nazvané Proti policejní brutalitě, by se mělo konat u multikina,“ uvedl primátor.

Během dneška se mají organizátoři vyjádřit, zda souhlasí s tím, aby se obě shromáždění u multikina potkala, pokud s tím nebudou souhlasit, tak průvod bude ukončen u multikina naproti domovu důchodců.

Třetí sobotní shromáždění je na sídlišti Máj ohlášené trvale až do 29. září. Jde o kulturně společenský happening, který pořádá novinář Marcus Pape. „Marně jsem se snažil, aby ho i on odvolal a nikoho neprovokoval, ale neuspěl jsem,“ konstatoval primátor.

Lukáš Kohout po jednání řekl, že se s primátorem domluvili jenom na určité změně trasy, nebudou moci do prostor, kde se bude konat romský happening.

Kohout předloni svolával protiromské demonstrace ve Varnsdorfu na Děčínsku. Už dříve si pozornost médií vysloužilo jeho odsouzení za podvod na 28 měsíců se zkušební dobou na pět let. Jménem poslance Jana Kavana si v roce 2002 ještě coby teenager objednával lety do zahraničí.

Zdroj: ČTK

Štítky protiromská, shromáždění, České Budějovice, násilí, romové, demonstrace, Máj, Juraj Thoma, sídliště, Lukáš Kohout, primátor, Piaristické náměstí, Jan Kavan, Sídliště Máj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Pecha

Čtu, čtu, až mi oči přecházejí, ale nikde nevidím že by nějaké ze zde vyjmenovaných shromáždění mělo v názvu, či předmětu akce, uvedeno "protirómské shromáždění". Můžeš mi, milá zlatá Drbno, doložit na základě jakých faktů označuješ šmahem všechny tyto akce jako proticikánské?! Anebo chceš kráčet cestou Blesku, který napíše do titulku sebevětší paskvil hlavně když mu přiláká kliknutí na stránku?

Čtvrtek, 11. července 2013, 17:09Odpovědět

Robert Dano

Tady každý píšete jak kdo co využívá.Ale ani jeden nenapíše,že ty zákony jste dělali Vy majorita.Žádný cikán nezvedal ruce ani se nenechal podplácet.Opravdu si myslíte ,že cikán by zvedl ruku třeba k tomu aby nebyla práce atd.Podniky jste nechali rozkrást ,kam se poděli ty miliardy,kdo je za to zodpovědný Vy nebo Ti co to vytunelovali.V tomto státě je to přeci normální házet vše do jednoho pytle.Tak to dělám taky...takže za to můžete i Vy.A hlavně mi nepište,že je to něco jiného,je to úplně to samé,majorita krade v miliardách.
úterý, 9. července 2013, 22:47

Čtvrtek, 11. července 2013, 09:27Odpovědět

Na sobotu jsou naplánována dvě protiromská shromáždění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.