Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Na Šumavě skončila kůrovcová kalamita

Pracovníci Správy NP a CHKO Šumava dostali kůrovcovou kalamitu pod kontrolu. Díky tomu bude možné letos asanovat o170 tisíc stromů méně než loni. Symbolický milióntý strom od vypuknutí kůrovcové kalamity v roce 2008 padnul v sobotu nedaleko Modravy.

To, že je kůrovec na Šumavě na ústupu, potvrzují počty pokácených stromů. „V roce 2010 bylo na konci 33. týdne pokáceno 204 tisíc stromů, v loňském roce 190 tisíc stromů a letos je to pouze 50 tisíc stromů,“ řekl náměstek ředitele parku pro lesní ekosystémy Jan Kozel s tím, že kdyby se kůrovec v zásahových zónách kácením nezastavil, padly by mu za oběť další miliony smrků.

Ve smrkových monokulturách, které bohužel na Šumavě převažují, je kůrovec jako oheň ve stohu slámy. Hoří tak dlouho, dokud celý neshoří, nebo dokud ho někdo neuhasí.

„Nám se za poslední rok a půl podařilo kůrovcový požár zmírnit natolik, že zbývající plamínek dohoří už příští rok,“ vysvětlil ředitel parku Jiří Mánek.

V bezzásahových zónách usmrcoval kůrovec každým rokem obrovské plochy lesa, v letošním roce zbývalo v této části parku posledních 1200 hektarů zdravého lesa.

„Letos kůrovec napadne i zbylé lesy v bezzásahovém území, pro příští rok už nebude zdroj kůrovce nijak zásadní. Definitivní informace budeme mít až po leteckém snímkování, které právě v těchto dnech začíná,“ dodal Mánek.

Od počátku kůrovcové kalamity, která podle správy parku začala nezpracováním polomů po orkánu Kyrill a následně v nejméně vhodnou dobu vyhlášením bezzásahových zón, se musel asanovat asi milion stromů.

„Naše vytrvalost se vyplatila, a to i za cenu, že jsme museli kombinovat kácení s nákladnějším loupáním nastojato,“ řekl autor šachovnicové metody, která na začátku léta slavila úspěch v lokalitě Na Ztraceném, náměstek ředitele parku Tomáš Fait.

V souvislosti s úbytkem kůrovcem napadených stromů vzalo vedení Správy parku zpět i žádost o výjimku pro účely provedení zásahů proti kůrovcům ve vybraných lesních porostech I. a II. zóny ochrany přírody Národního parku Šumava.

„Vzhledem k mírným zásahům v druhé polovině tohoto roku, ale zejména kvůli tomu, že nelze předpokládat, že v příštím roce budeme vyžadovat takto rozsáhlou výjimku, už ji nepotřebujeme. Proto jsem žádost v pátek stáhnul. Vše nasvědčuje tomu, že již příští rok budeme moci o národní park pečovat bez nepříjemných emocí a společně s mnoha našimi příznivci vytvoříme obdivovatelům Šumavy po několika letech prostředí důstojné pro národní park,“ doplnil Mánek.

Napsala Romana Vébrová, Mediafax

Štítky kůrovec, Šumava, kalamita, národní park, CHKO, strom, kůrovci, Národní park Šumava, Jiří Mánek, Modrava, les, Jan Kozel, Tomáš Fait, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavě skončila kůrovcová kalamita  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.