Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Největší jihočeská města daň z nemovitosti nezvýšila

Velká města v Jihočeském kraji letos pomocí takzvaného místního koeficientu daň z nemovitosti nezvýšila. Při růstu cen energií, nájemného, vodného či odpadů a DPH to radní považovali za politicky neprůchodné. Vyplynulo to z vyjádření jejich představitelů pro agenturu ČTK.

Třeba České Budějovice místní koeficient od roku 2009 vůbec nezavedly, na dani by tak mohli vybírat až pětkrát více než současných 56,7 milionu korun. Naopak nejvyšší daně jako jedna ze 17 obcí v Česku vybírá Temelín, a to kvůli příjmům z areálu jaderné elektrárny.

I když Temelín sazby pět let nezměnil a základní násobí nejvyšším koeficientem pět, příjmy od ČEZ se mu podle starosty Petra Macháčka (ODS) rok od roku tenčí. ČEZ totiž přehodnocuje kategorii nemovitostí, třeba ze zastavěných pozemků na nezastavěné.

Podle propočtů obec s 845 obyvateli v roce 2009 inkasovala na dani od ČEZ 50 milionů korun. Letos se příjmy ztenčí o dalších šest milionů na necelých 30 milionů korun. Radní chtějí proto provést analýzu pozemků.

Vysoké daně kvůli příjmům od ČEZ platí i obyvatelé Temelína, pěti přidružených obcí a dvou osad. Těm ale obec platby kompenzuje výhodami.

„Nikdy třeba neplatili za svoz a likvidaci komunálních odpadů, školáci mají zadarmo obědy, nově narozené děti dostanou do kolébky 10 tisíc korun. Letos pak zastupitelé schválili dotování čistíren odpadních vod tam, kde se nevyplatí budovat centrální,“ řekl starosta Macháček.

Kdyby zastupitelé Českých Budějovic stanovili daňový koeficient dva, příjmy by se rázem zdvojnásobily a radnice by měla navíc v rozpočtu 57 milionů korun.

„Pro městskou pokladnu by to byl ohromný příjem, ale pro vlastníky nemovitostí zase další finanční zátěž. Toto téma bylo projednáno i se zástupci hospodářské komory. Nakonec se nenalezla politická vůle tento krok prosadit,“ řekl náměstek primátora Miroslav Joch (ČSSD).

Český Krumlov podle mluvčí Olgy Kneiflové v minulém roce nijak nezměnil svojí obecně závaznou vyhlášku, kterou se upravují koeficienty pro výpočet daně z nemovitostí. Poslední úprava nabyla účinnosti v roce 2010, týkala se snížení místního koeficientu ze 3 na 2. „Město tak předpokládá letos příjem do svého rozpočtu ve výši 16,6 milionu korun,“ uvedla mluvčí.

Obdobně jsou na tom majitelé nemovitostí v Prachaticích, i tam platí daňové sazby z roku 2010. Nejmenší okresní město kraje tak vybere na daních 6,9 milionu korun. U stavebních pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor stanovuje vyhláška koeficient 2,5.

Také ve Strakonicích se nic nemění, do rozpočtu z daně z nemovitosti přibude stejně jako loni 16,5 milionu korun.

„V Písku zůstává daň z nemovitosti na stejné úrovni jako vloni. Daň na byt, dům je nastavena na sedm korun za metr čtvereční. Vychází ze základní sazby dvě koruny, která se násobí koeficientem 3,5. U rekreačních objektů to je devět korun za metr, zde je základní sazba šest korun a koeficient pro výpočet je 1,5,“ uvedl mluvčí radnice Roman Ondřich.

Město počítá s tím, že na této dani vybere 18 milionů korun. Nic se nezměnilo ani v Jindřichově Hradci, kde byl v roce 2009 stanoven místní koeficient 2.

„Příjem města z daně z nemovitostí v roce 2012 byl ve výši 21,2 milionu korun a v roce 2013 se nepředpokládá žádná změna,“ řekla mluvčí radnice Karolína Průšová.

Navýšení daně z nemovitosti pomocí takzvaného místního koeficientu využilo podle Generálního finančního ředitelství letos asi 500 obcí a měst z celkového počtu 6247. Nejvíce jich stanovilo místní koeficient na hodnotu dva. V loňském roce využilo zvýšení místního koeficientu zhruba 400 obcí.

Zdroj: ČTK

Štítky daň z nemovitosti, zvýšení platby, Jihočeský kraj, daň, České Budějovice, ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín, Petr Macháček, nemovitost, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší jihočeská města daň z nemovitosti nezvýšila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.