Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nová temelínská turbína ustojí i blackout

Při problémech v přenosové soustavě umí nová turbína Jaderné elektrárny Temelín snížit výkon a zajistit dodávky elektřiny pro důležité systémy bloku. Současně tak přispěje k ochraně sítě před rozpadem.

Takový je závěr speciální ostré zkoušky, kterou v noci ze čtvrtka na pátek provedli odborníci z Jaderné elektrárny Temelín a ČEPS na prvním výrobním bloku.

Při testu, který v Temelíně dělali naposledy před jedenácti lety, blok půl hodiny nedodával elektřinu do sítě a ani z ní proud nevyužíval. V takzvaném ostrovním režimu vyráběl elektřinu pouze pro své důležité systémy. Energetici si tak naostro vyzkoušeli chování nové turbíny v jednom z nejsložitějších provozních stavů.

Ve 21.40 hodin vypínají dispečeři společnosti ČEPS elektrické vedení mezi prvním blokem elektrárny Temelín a dva kilometry vzdálenou rozvodnou stanicí Kočín. Tato manipulace simuluje problémy v síti. Virtuálně hrozí rozsáhlý blackout. Během několika vteřin snižují řídicí systémy bloku výkon turbogenerátoru z 1078 MWe na 43 MWe. Tím se významně odlehčuje přenosové soustavě.

„Udržet blok na minimálním výkonu je o dost složitější než jet naplno nebo standardně odstavit. Při rychlé změně zatížení jsou velké turbíny vystaveny velkým tlakovým a teplotním změnám. Pomáháme tak ale udržet stabilitu přenosové soustavy a současně napájíme vlastní důležité systémy,“ popisuje náročnost a význam zkoušky ředitel elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský.

Zkouška skončila krátce po půlnoci a aktuálně blok už pracuje na plném výkonu. Ukončení zkoušky současně znamenalo zahájení dalšího testu. Během něj budou odborníci z Temelína a Doosan Škoda Power šest dní sledovat chování turbíny za provozních podmínek.

Letos dvakrát Temelín přispěl k udržení stability v přenosové soustavě. V březnu na hodinu snížil druhý blok výkon o deset procent a v polovině srpna stejný blok pracoval na osmdesátiprocentním výkonu sedm hodin. V obou případech byla důvodem velká výroba větrných elektráren na severu Německa.

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, dodávka elektřiny, přerušení, cvičení, elektřina, ČEPS, Temelín, Doosan Škoda Power, Kočín, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová temelínská turbína ustojí i blackout  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.