Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nové centrum pomůže spojit síly podnikatelů a vědců

Podnikáte, máte sídlo na jihu Čech a chystáte se vyvíjet a zavádět na trh nové produkty nebo technologie? Pokud ano, zbystřete! Nově otevřená druhá etapa Jihočeského vědeckotechnického parku v Budějcích nabízí takovým firmám zvýhodněné podmínky pro jejich rozjezd.

Když v červnu loňského roku začala v Lipové ulici poblíž Jihočeské univerzity demolice zdevastovaného hospodářského objektu, málokdo tušil, co vlastně tady vyroste. O patnáct měsíců později se ale tohle místo proměnilo díky nové třípodlažní budově za bezmála 130 milionů korun doslova k nepoznání.

Stavba byla dosud financována z prostředků Jihočeského kraje, 123 milionů z této sumy však bude proplaceno z Evropských strukturálních fondů, konkrétně operačního programu Podnikání a inovace, programu Prosperita.

Jihočeský vědeckotechnický park, který oficiálně zahájil svou činnost v pondělí odpoledne vedle menší, již několik let fungující, budovy, má sloužit zejména k vytváření vhodných podmínek pro vznik a vývoj inovačních firem v regionu a pro využívání výsledků výzkumu a vývoje v podnikatelské praxi. Je určen výhradně pro malé a střední podniky, kterým bude nabízeno výhodné nájemné, podstatně nižší než cena běžných komerčních nájmů v Budějcích.

„Zájemcům nabízíme 1900 čtverečních metrů podlahové plochy. Najdou tady kanceláře, laboratoře vybavené nábytkem a přístroji, dvě poloprovozní haly a tři zasedací místnosti. V současné době už máme pěti firmami z různých oborů, které se tady zasídlí během listopadu, zaplněno přibližně jedno patro, tedy odhadem třetinu celé výměry budovy,“ uvedl ředitel Jihočeského vědeckotechnického parku František Mlčák s tím, že centrum se ještě dovybavuje.

Podle Františka Štangla, předsedy představenstva akciové společnosti JVTP, jejímž zřizovatelem je Jihočeský kraj, se bude maximální obsazenost budovy pohybovat v rozmezí kolem 80 až 90 procent. „Pokud by kdykoliv přišel investor se zajímavým záměrem, chceme mít pro něj vždy k dispozici vhodné prostory. Není naším cílem naplnit kapacitu a pak dělat takzvaně jenom pana domácího,“ vysvětlil Štangl, který zároveň pracuje od letošního roku jako ředitel Jihočeského muzea.

Inovativní společnosti, které splní veškeré podmínky a budou mít zájem o zasídlení v novém objektu, dostanou smlouvu na tři roky. „Poté každý rok budeme zkoumat jejich investiční záměr, aby se z inovativní firmy nestala ryze komerční a za výhodných podmínek si tady neprovozovala svůj byznys. Doba působení podniku na trhu nerozhoduje. Jeden z našich klientů například předal zaběhnutou společnost svému synovi a ten má zájem se inovativním výrobkům věnovat,“ dodal ředitel Mlčák.

Hejtmana Jiřího Zimolu těší, že se jižní Čechy díky tomuto projektu zařadily po bok dalších krajů, kde se investuje do vědy, techniky a podnikání. „Přeji všem kolegům, aby se jim v těchto prostorách dobře podnikalo a mělo to právě ten přídavek v podobě využití nejnovějších poznatků moderní vědy,“ sdělil Zimola těsně před slavnostním otevřením, které se kromě něj zúčastnili také například ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, předseda Senátu Milan Štěch či novopečený generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka pomůže nový park zvýšit konkurenceschopnost regionu a posílí pozice malých a středních inovačních podniků, které představují na regionální úrovni největší zdroj zaměstnanosti. „Jsem proto rád, že se na vzniku tak významné instituce podílelo ministerstvo průmyslu a obchodu, jehož prostřednictvím vědecký park obdržel dotaci 123 milionů korun z Evropských strukturálních fondů,“ dodal ministr.

{{banner322}}

V budoucnu navíc dojde k rozšíření projektu o takzvaný chytrý energetický bod - na střechy JVTP budou zabudovány solární panely a vyrobená energie bude akumulována do velkoobjemových baterií. Jelikož jde o technologii takzvaného ostrovního hospodaření s energií, bude na ní rovněž realizován výzkum.

„Potěšilo mě, že rada Jihočeského kraje byla ochotna financovat rozšíření projektu z vlastních zdrojů. Ministerstvo průmyslu a obchodu a agentura CzechInvest navíc souhlasily s tím, aby byl realizován v rámci kmenového projektu, který jsme podali na vybudování Jihočeského vědeckotechnického parku jako takového,“ dodal předseda představenstva akciové společnosti František Štangl.

Štítky Jihočeský vědeckotechnický park, slavnostní otevření, druhá etapa výstavby, České Budějovice, věda, výzkum, podnikání, Jan Mládek, Milan Štěch, Jihočeský kraj, Česko, projekt, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Jiří Zimola, Ministerstvo průmyslu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové centrum pomůže spojit síly podnikatelů a vědců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.