Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nový výtah zlepší mobilitu dětí z budějcké Arpidy

Tělesně postiženým dětem z centra Arpida se bude žít o něco lépe. V úterý byl totiž uveden do provozu nový výtah, který významně usnadní jejich pohyb v prostorách centra.

Modernizaci objektu umožnily prostředky z veřejné sbírky. „Na projekt výstavby nového výtahu přispělo několik firem celkovou částkou ve výši 1 058 500 korun. Za tyto prostředky se podařilo nejen zřídit novou výtahovou plošinu s příslušenstvím k zajištění bezbariérového přístupu v nových prostorách centra, ale také zrekonstruovat starý výtah, který byl už po dvaceti letech provozu ve špatném stavu,“ uvedl ředitel sdružení Arpida Jiří Jankovský.

Výstavba nového výtahu stála 591 600 korun, modernizace původního 240 tisíc korun. Dodavatel výtahů centru věnoval formou slevy částku 100 tisíc korun. „Přebytek tak činí 326 900 korun, které použijeme na rekonstrukci rehabilitačního bazénu,“ poznamenal Jankovský.

Arpida ročně hospodaří s přibližně 40 miliony korun, zhruba polovinu tvoří státní dotace, druhou polovinu pak prostředky získané prostřednictvím plateb od zdravotních pojišťoven, rodičů dětí z příspěvků na péči a také od dárců. „Bez dárců bychom tu už možná nebyli. A podpora kraje je o to důležitější, že akcentuje a potvrzuje smysl práce, kterou tu děláme,“ zdůraznil Jankovský.

„Podpora a rozvoj zdravotnictví, včetně sociálních služeb, jsou jednou z hlavních priorit Jihočeského kraje. Přes státní škrty v této oblasti se nám daří udržet rozsah poskytované péče v námi zřizovaných zařízeních alespoň na stávající úrovni. Je to ovšem za cenu omezení výdajů v jiných oblastech,“ poznamenal jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Oproti roku 2008 klesly dotace na sociální služby v Jihočeském kraji z prostředků Ministerstva práce a sociálních věcí ČR o 131 milionů korun. Zatím co v roce 2008 byla dotace 531 milionů, v roce 2011 už činila jen 400 milionů korun.

Centrum pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením, občanské sdružení Arpida v Českých Budějovicích zajišťuje komplexní péči o děti a mládež s tělesným a kombinovaným postižením v rámci uceleného systému rehabilitace – péče sociální, výchovně vzdělávací a zdravotní. Areál centra Arpida byl vybudován bez finanční účasti státu v letech 1990 až 1993. Odborný provoz byl zahájen v roce 1993.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky výtah, Jihočeský kraj, Jiří Zimola, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový výtah zlepší mobilitu dětí z budějcké Arpidy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.